ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μία ανάσα από τις 900 μονάδες με μίνι – ράλι της ΔΕΗ

Στο +0,86% και τις 898 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Μία ανάσα από τις 900 μονάδες με μίνι – ράλι της ΔΕΗ

Μία «ανάσα» από τις 900 μονάδες έφθασε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έλαβε πολλαπλά στηρίγματα από τις μετοχές των blue chips (και ιδίως από τη ΔΕΗ), παρά το γεγονός ότι ο όγκος των συναλλαγών παρέμεινε απογοητευτικός. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,86% και διαμορφώθηκε στις 898,96 μονάδες -υψηλό ημέρας και υψηλότερο σημείο από τις 19 Σεπτεμβρίου- κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (891,30 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 8,5 μονάδες (από 890,97 έως 898,96 μονάδες), με τον ημερήσιο τζίρο ωστόσο, να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 51 εκατομμύρια ευρώ. 

Η έγκριση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 750 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της ΔΕΗ φαίνεται ότι αποτέλεσε την «ικανή συνθήκη» για την αλλαγή της ενδοσυνεδριακής τάσης, με το πρωινό «μούδιασμα» να παραχωρεί τη θέση του στη διάθεση για ελεγχόμενες αγορές. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της ΔΕΗ κατάφερε να τερματίσει κοντά στο +2% και τα 9,3 ευρώ, συμβάλλοντας στην αισθητή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος της ημέρας. Από εκεί και πέρα, σημαντικά στηρίγματα παρείχε και η μετοχή της Mytilineos, η οποία αυξήθηκε κατά 2,7%.   

Οι τράπεζες δε, έδωσαν συνέχεια στην ανοδική τάση των τελευταίων ημερών και έφθασαν «αθόρυβα» στις αντιστάσεις των 580 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο σημείο από τις 15 Ιουνίου, δηλαδή των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Θα συνεχιστεί η συσσώρευση

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι προφανές ότι η συσσώρευση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, κάτι το οποίο έχει ήδη οδηγήσει τη Λεωφόρο Αθηνών σε μια παγιωμένη κατάσταση, με πρώτο σημείο στήριξης τις 860 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης τις 900 μονάδες.   

Η απουσία ξένων επενδυτών έρχεται να επιτείνει το πρόβλημα, οδηγώντας σε πολύ χαμηλούς όγκους συναλλαγών, καθώς οι ανησυχίες για το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με την επικείμενη απόσυρση των νομισματικών μέτρων, «ψαλιδίζουν» τα κέρδη των εισηγμένων.   

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά έχει όλες τις προϋποθέσεις για μια ανοδική κίνηση: Προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, εταιρικά deals, μεγάλη ρευστότητα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.   

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές θεωρούν ότι σημείο καμπής για την πορεία της αγοράς αποτελεί η ολοκλήρωση της ΑΜΚ στη ΔΕΗ. «Πάντα μία μεγάλη ΑΜΚ προβληματίζει μία αγορά βραχυπρόθεσμα μιας και τραβάει σημαντική ρευστότητα από το σύστημα» εξηγεί η Fast Finance, σε σημείωμά της.   

Μόλις ξεπεραστεί ο σκόπελος της άντλησης κεφαλαίων, τότε εκτιμάται ότι θα δοθεί και το σήμα της αγοραστικής αντεπίθεσης για το ελληνικό χρηματιστήριο, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι διεθνείς αγορές δεν θα υποστούν μια βίαιη διόρθωση.    

Κέρδη 1% για τις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος εμφάνισε ουσιαστικά κέρδη της τάξης του 1% και «έπιασε» το τεχνικό σημείο των 580 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο σημείο από τις 15 Ιουνίου του 2021.  

Η μετοχή της Eurobank συγκέντρωσε τους περισσότερους αγοραστές, καθώς ενισχύθηκε κατά 1,6% και διάσπασε τις αντιστάσεις του 0,9 ευρώ, συνεχίζοντας το ανοδικό σερί του 2021 (+53% από τις αρχές του έτους). Στο +1,2% ακολούθησε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρέθηκε στα 2,58 ευρώ. 

Η μετοχή της Alpha Bank, παράλληλα, αυξήθηκε ήπια στο +0,5% και το 1,13 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς απορρόφησε τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις και έκλεισε σε θετικό έδαφος (+0,5%). Η μετοχή της Attica Bank, τέλος, εκτινάχθηκε στο +5%. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 0,49% 1,135 ευρώ   
  • Αttica Bank 5,15% 3,985 ευρώ   
  • Eurobank 1,6% 0,90 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 1,22% 2,582 ευρώ   
  • Πειραιώς 0,55% 1,457 ευρώ   

Μίνι – ράλι για τη ΔΕΗ  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς το μεσημέρι οι μέτοχοι ενέκριναν την προτεινόμενη ΑΜΚ των 750 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν η μετοχή να τερματίσει στο +1,9% και τα 9,3 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Mytilineos ενισχύθηκε κατά 2,7% και τα 15,3 ευρώ, ενώ στο +1,5% ακολούθησε η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία τερμάτισε στα 13,6 ευρώ. Κατά 1,3% και τα 15,1 ευρώ αυξήθηκε, επίσης, η μετοχή του Τιτάνα.

Από την άλλη πλευρά, ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία υποχώρησε κατά 1,3% και τα 7,4 ευρώ, καθώς και στη μετοχή της Σαράντης, η οποία μειώθηκε κατά 1% και τα 8,8 ευρώ.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Κρι Κρι ξεχώρισε στο +3,2% και τα 8,3 ευρώ, με τη μετοχή της Intracom να βρίσκεται στο +3% και τη μετοχή της Intrakat στο +2,4%.  

Συνολικά, 76 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 32 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς    

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News