ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ανεβάζουν ρυθμούς οι αγοραστές

Στο +0,48% και τις 895 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Ανεβάζουν ρυθμούς οι αγοραστές

Προσπάθεια να κινηθεί υψηλότερα καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκει στηρίγματα στις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι ο όγκος των συναλλαγών παραμένει απογοητευτικός, δείγμα της αγοραστικής ένδειας. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.05), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,48% και διαμορφώνεται στις 895,57 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (891,30 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 890,97 έως 895,57 μονάδες), με τον τζίρο να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 17 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Οι αγοραστές, παρά το πρωινό «μούδιασμα», φαίνεται ότι σταδιακά αποκτούν ρυθμό, χάρη στα στηρίγματα από τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, οι οποίες αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1%, βελτιώνοντας το επενδυτικό κλίμα.

Από κοντά έπεται και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία πριν από λίγο ενέκρινε την προτεινόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 750 εκατ. ευρώ, αλλά και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, δυο κινήσεις που αναμένεται να φέρουν στα ταμεία περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

«Απών» οι ξένοι  

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι προφανές ότι η συσσώρευση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, κάτι που έχει οδηγήσει τη Λεωφόρο Αθηνών σε μια παγιωμένη κατάσταση, με πρώτο σημείο στήριξης τις 860 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης τις 900 μονάδες.  

Η απουσία ξένων επενδυτών έρχεται να επιτείνει το πρόβλημα, οδηγώντας σε πολύ χαμηλούς όγκους συναλλαγών, καθώς οι ανησυχίες για το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με την επικείμενη απόσυρση των νομισματικών μέτρων, «ψαλιδίζουν» τα κέρδη των εισηγμένων.  

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά έχει όλες τις προϋποθέσεις για μια ανοδική κίνηση: Προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, εταιρικά deals, μεγάλη ρευστότητα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.  

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές θεωρούν ότι σημείο καμπής για την πορεία της αγοράς αποτελεί η ολοκλήρωση της ΑΜΚ στη ΔΕΗ. «Πάντα μία μεγάλη ΑΜΚ προβληματίζει μία αγορά βραχυπρόθεσμα μιας και τραβάει σημαντική ρευστότητα από το σύστημα» εξηγεί η Fast Finance, σε σημείωμά της.  

Μόλις ξεπεραστεί ο σκόπελος της άντλησης κεφαλαίων, τότε εκτιμάται ότι θα δοθεί και το σήμα της αγοραστικής αντεπίθεσης για το ελληνικό χρηματιστήριο, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι διεθνείς αγορές δεν θα υποστούν μια βίαιη διόρθωση.   

Ανεβάζουν στροφές οι τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει μικρά κέρδη της τάξης του 0,60% και διαμορφώνεται στις 577,85 μονάδες, προσεγγίζοντας τις αντιστάσεις των 580 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο σημείο από τις 15 Ιουνίου. 

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας συγκεντρώνει τους περισσότερους αγοραστές, καθώς ενισχύεται κατά 0,9% και τα 2,575 ευρώ. Στο +0,80% ακολουθεί η μετοχή της Eurobank, η οποία βρίσκεται στo 0,89 ευρώ και συνεχίζει το ανοδικό σερί (+50% από τις αρχές του 2021)>

Η μετοχή της Alpha Bank, παράλληλα, αυξάνεται ήπια στο +0,4% και το 1,13 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς διολισθαίνει σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 0,1% και το 1,44 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 0,40% 1,134 ευρώ  
  • Αttica Bank 3,03% 3,905 ευρώ  
  • Eurobank 0,77% 0,8926 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,94% 2,575 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,14% 1,447 ευρώ  

Η προσοχή στη ΔΕΗ  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς πριν από λίγο οι μέτοχοι ενέκριναν την προτεινόμενη ΑΜΚ των 750 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα είναι η μετοχή να βρίσκεται στο +0,9% και τα 9,2 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται κατά 1,2% και τα 15,5 ευρώ, ενώ στο +1,1% ακολουθεί η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία διαπραγματεύεται στα 13,5 ευρώ. Κατά 1,2% και τα 2,5 ευρώ αυξάνεται, επίσης, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Από την άλλη πλευρά, ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και Σαράντης, οι οποίες υποχωρούν περίπου στο -0,5%.   

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΕΛΤΟΝ ξεχωρίζει στο +2,8% και το 1,8 ευρώ, με τη μετοχή της Intracom να βρίσκεται στο +3% και τη μετοχή της Intrakat στο +1,5%.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.05), 51 μετοχές κινούνται ανοδικά, 41 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς    

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News