Business & Finance Παρασκευή 22/10/2021, 10:23
BUSINESS & FINANCE

Alpha Bank: Συμφωνία με Davidson Kempner για το χαρτοφυλάκιο Cosmos

Alpha Bank: Συμφωνία με Davidson Kempner για το χαρτοφυλάκιο Cosmos

Tην επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας με εταιρείες που διαχειρίζεται και συμβουλεύει η Davidson Kempner Capital Management LP για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cosmos, ανακοίνωσε η Alpha Bank.

Η συναλλαγή προβλέπει την πώληση του 51% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης ενός χαρτοφυλακίου κατά βάση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους μεικτής λογιστικής αξίας  3,4 δισ. ευρώ («Συναλλαγή Cosmos»). Η Τράπεζα θα διακρατήσει το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας, κάνοντας χρήση των διατάξεων του Προγράμματος Παροχής Εγγυήσεων «Ηρακλής», καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας. Η Cepal Hellas  θα είναι ο διαχειριστής του δανειακού χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης Cosmos.

To χαρτοφυλάκιο της Συναλλαγής Cosmos αποτελείται από περίπου 60 χιλιάδες δάνεια όλων των κατηγοριών (στεγαστικά, SBL, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) και είναι συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ σε όρους Gross Book Value (μεικτής λογιστικής αξίας) και 4,9 δισ. ευρώ σε όρους Total Exposure (συνολική οφειλής). 

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα «μέσω της συναλλαγής, επιτυγχάνεται υψηλή ανάκτηση ύψους 50%, μία από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ελληνικών συναλλαγών, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψιν ότι πρόκειται για μία multi-asset τιτλοποίηση». 

Με την συναλλαγή Cosmos η Alpha Bank Τράπεζα πραγματοποιεί ένα αποφασιστικό βήμα εξυγίανσης του ισολογισμού της και, σε συνδυασμό με τις επικείμενες συναλλαγές Sky και Orbit, δρομολογεί τον περιορισμό του δείκτη NPE σε ποσοστό 13% έως το τέλος του έτους και σε μονοψήφια ποσοστά στις αρχές του 2022, σε πλήρη συμφωνία με τους στόχους του νέου στρατηγικού της προγράμματος «Project Tomorrow». 

Ο Όμιλος, υπέβαλε στις 15 Οκτωβρίου αίτηση υπαγωγής της τιτλοποίησης Cosmos στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων «Ηρακλής». Η αίτηση αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Cosmos, συνολικής αξίας έως  1,7 δισ. ευρώ.

H συναλλαγή Cosmos αναμένεται να είναι ουδέτερη από απόψεως επάρκειας συνολικών κεφαλαίων, καθώς η επιπρόσθετη επιβάρυνση στα αποτελέσματα ύψους 300 εκατ. ευρώ είναι εντός του πλαισίου των στόχων που έχουν τεθεί από τον Όμιλο για συναλλαγές μη-εξυπηρετούμενων δανείων και αντισταθμίζεται από αντίστοιχη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού. 

Στο πλαίσιο της συναλλαγής η HoldCo θα συνεισφέρει το 44% των Mezzanine και Junior ομολογιών των τιτλοποιήσεων Galaxy και Cosmos σε θυγατρική εταιρεία που θα ιδρύσει και στη συνέχεια θα διανείμει σε είδος τις μετοχές της θυγατρικής αυτής εταιρείας στους μετόχους της. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διανομής θα ανακοινωθεί από την HoldCo με τη λήψη των σχετικών εταιρικών αποφάσεων.

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής Cosmos αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του δ’ τριμήνου 2021 υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων, της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης για την παροχή της εγγύησης του Προγράμματος Παροχής Εγγυήσεων «Ηρακλής» για τις ομολογίες υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας και την εποπτική έγκριση για τη μεταφορά σημαντικού κινδύνου («SRT») του υποκείμενου χαρτοφυλακίου δανείων από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό («SSM»).

Με την ολοκλήρωση του Project Cosmos, η Alpha Bank θα έχει επιτύχει συντριπτική μείωση των «κόκκινων δανείων» από το 2017 μέχρι σήμερα κατά Ευρώ 18 δισ. σε όρους μικτής λογιστικής αξίας. 

Μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκαν οι εξής συναλλαγές:

  • Project Venus, ύψους 900 εκατ. ευρώ που αφορούσε σε ανεξασφάλιστα καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.
  • Project Mars, ύψους 300 εκατ. ευρώ που αφορούσε επιχειρηματικά και δάνεια λιανικής στη Ρουμανία.
  • Project Jupiter, ύψους 1 δισ. ευρώ που αφορούσε σε δάνεια ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξασφαλισμένα κυρίως με ακίνητα.
  • Project Mercury, ύψους  1,1 δισ. ευρώ που αφορούσε σε ανεξασφάλιστα καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.
  • Project Neptune, ύψους 1,1 δισ. ευρώ που αφορούσε, επίσης, σε δάνεια ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξασφαλισμένα κυρίως με ακίνητα.
  • Project Galaxy, τιτλοποίηση δανείων ύψους ευρώ 10,8 δισ. ευρώ που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Ηρακλής Ι
  • Project Cosmos, τιτλοποίηση δανείων ύψους  3,4 δισ. ευρώ που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ

Επίσης, σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται οι εξής συναλλαγές:

  • Project Orbit, ύψους 1,3 δισ. ευρώ και αποτελείται από ανεξασφάλιστα καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.
  • Project Sky, ύψους 2,2 δισ. ευρώ με την περίμετρο να αφορά σε στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά και μικρά επαγγελματικά δάνεια.  
  • Project Solar, ύψους 400 εκατ. ευρώ που αφορούσε χαρτοφυλάκιο διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων, κοινών σε όλες τις τράπεζες.
  • Άλλες συναλλαγές, ύψους 700 εκατ. ευρώ που αφορούσε σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων leasing και επιλεγμένων επιχειρηματικών δανείων.

Στόχος της Alpha Bank είναι η διαμόρφωση των δεικτών NPE και NPL στο 7% και 5% αντίστοιχα, στον αμέσως ορατό χρονικό ορίζοντα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News