Business & Finance Δευτέρα 18/10/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Η τεχνολογία ώθησε σε άνοδο S&P 500 και Nasdaq

Wall Street: Η τεχνολογία ώθησε σε άνοδο S&P 500 και Nasdaq

Ανάκαμψη παρουσίασαν οι μετοχές στη Wall Street μετά την αρχική πτώση, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε συνέχιση των ισχυρών εταιρικών κερδών από τις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη. 

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,33%, ενώ ο Νasdaq έκλεισε με κέρδη 0,84%. Μόνο ο Dow Jones δεν κατάφερε να ακολουθήσει κλείνοντας με οριακή πτώση 0,10%.

Ο Dow απέχει μόλις 1% από το ιστορικό υψηλό του, ενώ οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq 1,3% και 2,5% αντίστοιχα. 

Σημαντικό προβάδισμα είχαν οι εταιρείες από τον χώρο της τεχνολογίας και επικοινωνιών, και κυρίως οι μετοχές FAANG (Facebook, Apple, Amazon.com, Netflix, Google) μαζί με τη Microsoft. Η Apple σημείωσε άνοδο μετά τα νέα laptop Mac που παρουσίασε με πιο ισχυρούς επεξεργαστές, ενώ η μετοχή της Facebook, παρότι δέχθηκε αρχικά κάποιες πιέσεις, ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της ότι θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής 41 εισηγμένες στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, με το 80% εξ αυτών να παρουσιάζουν κέρδη και έσοδα καλύτερα των προβλέψεων, σύμφωνα με τη FactSet. Οι προβλέψεις της ίδιας της εταιρείας κάνουν λόγο για αύξηση των εταιρικών κερδών 30% στο τρίτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας, εάν πράγματι επαληθευτούν, την τρίτη καλύτερη τριμηνιαία επίδοση για τις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου δείκτη από το 2010.  

Σειρά παίρνουν αυτή την εβδομάδα μία σειρά από μεγάλα ονόματα μεταξύ των οποίων Netflix, Johnson & Johnson, United Airlines, Tesla, Verizon, IBM και Procter & Gamble. 

Ο παράγοντας που άσκησε από την αρχή πιέσεις στις μετοχές ήταν τα στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, που απογοήτευσαν τους επενδυτές, καθώς αναπτύχθηκε μόλις 4,9% έναντι προβλέψεων για 5,2% και ανάπτυξης 7,9% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης, στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ που έδειξαν μείωση το Σεπτέμβριο, λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η παραγωγή μειώθηκε 1,28%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. 

Επίσης, αρχικά η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου πέρασε το επίπεδο του 1,6%, ασκώντας κάποιες πιέσεις στις μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες όμως ανέκαμψαν. Χαμένος, η μετοχή της Disney με απώλειες άνω του 3%, από τη στιγμή που η Barclays υποβάθμισε τη μετοχή της και προέβλεψε μείωση του αριθμού νέων συνδρομητών στην υπηρεσία της streaming. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News