ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσεκτική άνοδος προς τις 890 μονάδες

Στο +0,3% και τις 891 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Προσεκτική άνοδος προς τις 890 μονάδες

Πάνω από τις 890 μονάδες προσπαθεί να κινηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε επιλεγμένες και προσεκτικές αγοραστικές κινήσεις, αποφεύγοντας την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,30% και διαμορφώνεται στις 891,30 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (888,59 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 1,5 μονάδα (από 891,09 έως 892,63 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, μην ξεπερνώντας τα 3 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο.  

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να ανοίγουν σε θετικό έδαφος, η πλειονότητα των βαριών χαρτιών της Λεωφόρου Αθηνών ακολουθεί μια ανοδική τάση, η οποία ωστόσο έχει αρκετά περιορισμένο εύρος. 

Άλλωστε, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και το υψηλό ενεργειακό κόστος έχει απλώσει βαριά σκιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γηραιά Ήπειρο, καθιστώντας αρκετά επιφυλακτικούς τους επενδυτές. 

Έτσι, οι τελευταίοι αποφεύγουν τις λιγότερο ασφαλείς χρηματιστηριακές αγορές, όπως είναι η δική μας. Σε αυτό συμβάλλει και η επικείμενη έναρξη της απόσυρσης των νομισματικών μέτρων στήριξης σε Ευρώπη και ΗΠΑ. 

Υπό αυτό το πλαίσιο, η τάση για την ελληνική αγορά παραμένει αρνητική βραχυπρόθεσμα, με πρώτο σημείο στήριξης τις 860 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης τις 900 μονάδες.  

Επιφυλακτική άνοδος στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίασης, ο τραπεζικός κλάδος κινείται επιφυλακτικά ανοδικά, ακολουθώντας το θετικό νεύμα της ημέρας. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται στο +0,59% και τις 560,85 μονάδες. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται κατά 1% και το 1,11 ευρώ. Στο +0,9% ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ανακτά τα 2,5 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Πειραιώς και Eurobank εμφανίζουν μικρότερα κέρδη, τα οποία δεν ξεπερνούν το +0,5%. Σχεδόν σταθεροποιητικά κινείται και η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 1% 1,111 ευρώ 
  • Attica Bank 0,13% 3,90 ευρώ 
  • Eurobank 0,40% 0,8564 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 0,89% 2,502 ευρώ 
  • Πειραιώς 0,14% 1,424 ευρώ 

«Πράσινο» το ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ να αυξάνονται άνω του 1%.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Πλαίσιο και ΕΛΤΟΝ ξεχωρίζουν στο +2%, ενώ στο +1,5% έπονται οι μετοχές των Quest και Intrakat. Πτώση κατά 1,8% σημειώνει, τέλος, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 52 μετοχές κινούνται ανοδικά, 11 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 64 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News