ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για τις 890 μονάδες

Στο +0,6% και τις 889 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για τις 890 μονάδες

Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τις αντιστάσεις των 900 μονάδων, με τη βοήθεια του βελτιωμένου κλίματος στις διεθνείς αγορές. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,60% και διαμορφώνεται στις 889,34 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (884,11 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε σχεδόν τέσσερις μονάδες (από 886,01 έως 889,87 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να συντηρεί την υποτονική εικόνα της τελευταίας περιόδου, μην υπερβαίνοντας τα 3 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο. 

Η ελληνική αγορά, όπως έχει καταστεί σαφές, συνεχίζει τη συσσώρευση και τη στάση αναμονής, κινούμενη εντός ενός στενού εύρους συναλλαγών (από τις 860 έως τις 910 μονάδες) εδώ και αρκετούς μήνες. 

Παρότι η αδυναμία για μια πειστική άνοδο αποδίδεται και σε εξωγενείς παράγοντες (ανησυχίες για πληθωρισμό και επιβράδυνση της ανάπτυξης), εντούτοις η Λεωφόρος Αθηνών εξακολουθεί να έχει σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών. 

Οι διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων από τις εισηγμένες έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο σε αυτό, στερώντας πολύτιμα κεφάλαια από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Την ίδια ώρα, η καθήλωση των τραπεζών κάτω των 600 μονάδων, επίσης, δεν επιτρέπει μια σημαντική υπέρβαση άνω των 900 μονάδων. 

Ως κορωνίδα των παραπάνω έρχεται να προστεθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η αποστροφή των ξένων επενδυτών για την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου, φοβούμενοι αφενός την αύξηση του ενεργειακού κόστους, αφετέρου την απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης. 

Υπό αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά δεν αποκλείεται να διατηρήσει και το επόμενο διάστημα την στασιμότητα, κόντρα στα πολύ καλά αποτελέσματα των εισηγμένων και τις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας. 

Ήπια ανοδικά οι τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος ακολουθεί την ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη, σημειώνοντας κέρδη κατά 0,55% και κινούμενος στις 556,28 μονάδες. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται κατά 1% και τα 2,5 ευρώ. Κατά 0,8% αυξάνονται και οι μετοχές των Alpha Bank – Eurobank. 

Από τη πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς καταγράφει άνοδο κατά 0,3% και διαπραγματεύεται στο 1,41 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,83% 1,089 ευρώ 
  • Attica Bank 0% 3,95 ευρώ 
  • Eurobank 0,78% 0,8566 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 1,04% 2,516 ευρώ 
  • Πειραιώς 0,35% 1,414 ευρώ 

Κυρίαρχοι οι αγοραστές 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν το χρηματιστηριακό ταμπλό, έχοντας ως κύριο σύμμαχο τις μετοχές των Τιτάνα – Aegean, οι οποίες ενισχύονται κατά 1,5%. 

Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil, ΕΛΠΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Στο +0,9% ακολουθεί, επίσης, η μετοχή του ΟΤΕ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει μέχρι στιγμής η μετοχή της Κρι – Κρι, η οποία αυξάνεται άνω του 2%, ενώ οι μετοχές των Πλαίσιο και Ευρωπαϊκή Πίστη εμφανίζουν κέρδη άνω του 1,5%.  

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, οκτώ μετοχές καταγράφουν πτώση και ακόμη οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 63,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News