ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Πολιορκεί» τις 890 μονάδες με τη βοήθεια της Alpha

Στο +0,75% και τις 890 μονάδες

Χρηματιστήριο: «Πολιορκεί» τις 890 μονάδες με τη βοήθεια της Alpha

Τις αντιστάσεις των 890 μονάδων πολιορκεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια των μετοχών της Alpha Bank και της Aegean επιχειρεί να κινηθεί υψηλότερα. Ωστόσο, και πάλι ο αδύναμος τζίρος αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» της αγοράς. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,75% και διαμορφώνεται στις 890,78 μονάδες (υψηλό ημέρας), κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (884,11 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 885,40 έως 890,78 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών βέβαια, να συντηρεί την υποτονική εικόνα της τελευταίας περιόδου, μην υπερβαίνοντας τα 12 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Βασικό στήριγμα της σημερινής ανοδικής κίνησης αποτελεί η μετοχή της Alpha Bank, η οποία αυξάνεται κατά σχεδόν 3% και διαπραγματεύεται άνω του 1,10 ευρώ. Αρκετά υποστηρικτική είναι και η μετοχή της Aegean, η οποία βρίσκεται στο +2%. 

Πέραν αυτών των δύο μετοχών, δυστυχώς, η πλειοψηφία των βαριών χαρτιών εμφανίζει μικρά κέρδη κάτω του +1%, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει μια πειστική υπέρβαση των 890 μονάδων και επιτείνει την στάση αναμονής των επενδυτών.  

Συσσώρευσης συνέχεια 

Η ελληνική αγορά, εξάλλου, όπως έχει καταστεί απολύτως σαφές, συνεχίζει τη συσσώρευση διαρκείας, κινούμενη εντός ενός στενού εύρους συναλλαγών (από τις 860 έως τις 910 μονάδες) εδώ και αρκετούς μήνες.  

Παρότι η γενικευμένη αδυναμία αποδίδεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες (ανησυχίες για πληθωρισμό και επιβράδυνση της ανάπτυξης), εντούτοις η Λεωφόρος Αθηνών εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών.  

Οι διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων από τις εισηγμένες έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο σε αυτό, στερώντας πολύτιμα κεφάλαια από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Την ίδια ώρα, η καθήλωση των τραπεζών κάτω των 600 μονάδων, επίσης, δεν επιτρέπει μια σημαντική υπέρβαση άνω των 900 μονάδων.  

Ως κορωνίδα των παραπάνω έρχεται να προστεθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η αποστροφή των ξένων επενδυτών για την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου, φοβούμενοι αφενός την αύξηση του ενεργειακού κόστους, αφετέρου την απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης.  

Υπό αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά δεν αποκλείεται να διατηρήσει και το επόμενο διάστημα την στασιμότητα, κόντρα στα πολύ καλά αποτελέσματα των εισηγμένων και τις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.  

Ξεχωρίζει η Alpha Bank 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος ακολουθεί την ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη, σημειώνοντας σημαντικά κέρδη κατά 1,35% και κινούμενος στις 560,71 μονάδες.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται κατά 2,7% και ανακτά το τεχνικό σημείο του 1,10 ευρώ. Από εκεί και πέρα, στο +1% διαμορφώνονται τα κέρδη και για τη μετοχή της Πειραιώς, η οποία κινείται στο 1,42 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς καταγράφει άνοδο κατά 0,8% και τα 2,51 ευρώ, ενώ οριακά σε αρνητικό έδαφος βρίσκεται η μετοχή της Eurobank, η οποία διαπραγματεύεται στο 0,85 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 2,69% 1,109 ευρώ  
  • Attica Bank -0,76% 3,92 ευρώ  
  • Eurobank -0,05% 0,8496 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,80% 2,51 ευρώ  
  • Πειραιώς 1,06% 1,424 ευρώ  

Κυρίαρχοι οι αγοραστές  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις επενδυτικές επιλογές ωστόσο να χαρακτηρίζονται από επιφυλακτικότητα, με εξαίρεση τη μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύεται κατά 2% και τα 5,17 ευρώ. 

Θετική είναι η εικόνα και στη μετοχή της Jumbo, η οποία αυξάνεται κατά 1,6%, ενώ η μετοχή του Τιτάνα ακολουθεί στο +1,2% μετά την ανακοίνωση για την έναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, ύψους 10 εκατ. ευρώ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης μέχρι στιγμής ξεχωρίζει η μετοχή της Κρι – Κρι, η οποία αυξάνεται άνω του 2%, ενώ οι μετοχές των Fourlis, Autohellas, Profile, ΕΥΑΘ και Ευρωπαϊκή Πίστη εμφανίζουν κέρδη άνω του 1%.   

Συνολικά, 54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 33 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 63,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News