ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κράτησαν ομπρέλα οι επενδυτές – Κάτω από τις 890 μονάδες

Στο +0,5% και τις 888 μονάδες ο Γ.Δ. με τζίρο κάτω των 30 εκατ. ευρώ

Χρηματιστήριο: Κράτησαν ομπρέλα οι επενδυτές – Κάτω από τις 890 μονάδες

Ήπια ανοδικά, αλλά χωρίς να διασπάσει τις αντιστάσεις των 890 μονάδων τερμάτισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ναι μεν βρήκε στηρίγματα σε Alpha Bank και Jumbo, αλλά για ακόμη μία φορά «στιγματίστηκε» από τον αδύναμο τζίρο. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ελεγχόμενη άνοδο της τάξης του 0,51% και ενισχύθηκε στις 888,59 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (884,11 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 6,5 μονάδες (από 884,72 έως 891,00 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να συντηρεί την υποτονική εικόνα της τελευταίας περιόδου, μην υπερβαίνοντας τα 30 εκατομμύρια ευρώ, δείγμα της επενδυτικής αδιαφορίας.

Το ανοδικό κλείσιμο ήταν αποτέλεσμα των σημαντικών στηριγμάτων από τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία αυξήθηκε κατά 1,8% και ανέκτησε το τεχνικό σημείο του 1,10 ευρώ. Αρκετά υποστηρικτική ήταν και η μετοχή της Jumbo, η οποία έκλεισε στο +2,5%, ενώ με κέρδη άνω του 1% τερμάτισαν και οι μετοχές των Coca – Cola, Τιτάνα, Aegean και ΕΛΠΕ.  

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Ο χαμηλότερος τζίρος από το… Δεκαπενταύγουστο

Πέραν των παραπάνω τίτλων, ωστόσο, τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν το ανοδικό momentum, επιβεβαιώνοντας την στάση αναμονής των επενδυτών και τη δυσκολία πειστικής υπέρβασης των 890 μονάδων. 

Συσσώρευσης συνέχεια  

Η ελληνική αγορά, εξάλλου, όπως έχει καταστεί απολύτως σαφές, συνεχίζει τη συσσώρευση διαρκείας, κινούμενη εντός ενός στενού εύρους συναλλαγών (από τις 860 έως τις 910 μονάδες) εδώ και αρκετούς μήνες.   

Παρότι η γενικευμένη αδυναμία αποδίδεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες (ανησυχίες για πληθωρισμό και επιβράδυνση της ανάπτυξης), εντούτοις η Λεωφόρος Αθηνών εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών.   

Οι διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων από τις εισηγμένες έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο σε αυτό, στερώντας πολύτιμα κεφάλαια από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Την ίδια ώρα, η καθήλωση των τραπεζών κάτω των 600 μονάδων, επίσης, δεν επιτρέπει μια σημαντική υπέρβαση άνω των 900 μονάδων.   

Ως κορωνίδα των παραπάνω έρχεται να προστεθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η αποστροφή των ξένων επενδυτών για την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου, φοβούμενοι αφενός την αύξηση του ενεργειακού κόστους, αφετέρου την απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης.   

Υπό αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά δεν αποκλείεται να διατηρήσει και το επόμενο διάστημα την στασιμότητα, κόντρα στα πολύ καλά αποτελέσματα των εισηγμένων και τις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.   

Ξεχώρισε η Alpha Bank  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να ακολουθήσει την ανοδική τάση, σημειώνοντας ήπια κέρδη κατά 0,78% και τερματίζοντας στις 557,55 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας (555,2 μονάδες). 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,8% και ανέκτησε το τεχνικό σημείο του 1,10 ευρώ. Από εκεί και πέρα, στο +0,9% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για τη μετοχή της Πειραιώς, η οποία κινήθηκε στο 1,42 ευρώ.  

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς κατέγραψε άνοδο κατά 0,4% και τα 2,48 ευρώ, ενώ στο +0,3% βρέθηκε η μετοχή της Eurobank, η οποία τερμάτισε στο 0,85 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 1,85% 1,10 ευρώ   
  • Attica Bank -1,39% 3,895 ευρώ   
  • Eurobank 0,35% 0,853 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 0,40% 2,48 ευρώ   
  • Πειραιώς 0,92% 1,422 ευρώ   

Με στηρίγματα από Jumbo 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επενδυτές βρήκαν στηρίγματα στη μετοχή της Jumbo, η οποία ενισχύθηκε κατά σχεδόν 2,5% και τα 13,8 ευρώ. Άνοδο κατά 1,5% εμφάνισαν και οι μετοχές των Τιτάνα – ΕΛΠΕ, ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν, επίσης, οι μετοχές των Coca Cola – Aegean.  

Από την άλλη πλευρά, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή της Viohalco, η οποία υποχώρησε κατά 0,9% και τα 4,42 ευρώ. Πέριξ του 0,5% καθορίστηκαν, επιπλέον, οι απώλειες για τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Μytilineos, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η μετοχή της ΕΥΑΘ, η οποία αυξήθηκε κοντά στο +3%, ενώ η μετοχή της Ικτίνος ακολούθησε στο +2,2%. Αντίθετα, η μετοχή της Intracom διολίσθησε κατά 5% και η μετοχή της Intrakat κατά 3,7%. 

Συνολικά, 53 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 50 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 63,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News