ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια υπέρβασης των 890 μονάδων

Με όχημα το +4% στα ΕΛΠΕ

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια υπέρβασης των 890 μονάδων

Προσπάθεια να κινηθεί άνω των 890 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αφήνουν πίσω την πρωινή μεταβλητότητα, χάρη και στη βελτίωση του κλίματος από το deal της Intracom για την Intrasoft. 

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,35% και διαμορφώνεται στις 892,23 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (889,09 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 886,89 έως 893,39 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις τελευταίες εβδομάδες (32 εκατ. ευρώ στις πρώτες 3,5 ώρες). 

Η προσπάθεια της Λεωφόρου Αθηνών να υπερβεί τις 890 μονάδες εδράζεται σε μεγάλο βαθμό στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία ενισχύεται σημαντικά κατά 4% και τα 6,1 ευρώ. Στηρίγματα παρέχει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αλλά και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες βρίσκονται στο +1,5%.  

Την ίδια ώρα, το deal της Intracom για την πώληση της Intrasoft στη Netcompany (με τίμημα 235 εκατ. ευρώ) έχει επιδράσει θετικά στην ψυχολογία της αγοράς, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στο ταμπλό, με τη μετοχή της εταιρείας να αυξάνεται στο +2,3% (νωρίτερα είχε ξεπεράσει το 5,5%).  

Ο δρόμος προς τις 900 μονάδες 

Το βραχυπρόθεσμο στοίχημα του Χ.Α., αυτή την στιγμή, είναι να κινηθεί με πειστικότητα προς τις 900 μονάδες, αρκεί βέβαια να αποφύγει μια βίαιη και ξαφνική διόρθωση στις ξένες αγορές, οι οποίες επηρεάζουν κάθε φορά τη «ρηχή» Λεωφόρο Αθηνών.  

Έχουμε ξαναγράψει, άλλωστε, ότι αρκετές εισηγμένες διαπραγματεύονται με σημαντικό discount, μην καταφέρνοντας μέχρι στιγμής να κεφαλαιοποιήσουν στο ταμπλό τα απολύτως ικανοποιητικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.   

Σε αυτή την υστέρηση σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, καθώς το αυξημένο κόστος ηλεκτρισμού συνιστά απειλή για τη βιομηχανική παραγωγή και κατ’ επέκταση για τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης.  

Ξεχωρίζει η ΕΤΕ στο +1,6%

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, προσπαθεί να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα στο μέσο των σημερινών συναλλαγών να βρίσκεται στο +0,64% και τις 565,06 μονάδες. 

Η μετοχή της Εθνικής αποτελεί την «πρωταγωνίστρια» του κλάδου, καθώς αυξάνεται κατά 1,6% και τα 2,5 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,6% και της Alpha Bank στο +0,4%. 

Αντίθετα, η μετοχή της Πειραιώς καταγράφει οριακές απώλειες κατά 0,2% και το 1,42 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank βρίσκεται στο -0,6% και τα 3,94 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,44% 1,129 ευρώ  
  • Attica Bank -0,63% 3,94 ευρώ  
  • Eurobank 0,60% 0,845 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 1,62% 2,565 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,21% 1,427 ευρώ  

Επιστρέφουν οι αγοραστές  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές έχουν καταφέρει να ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, χάρη στο +4% στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία διαπραγματεύεται στα 6,1 ευρώ.  

Θετική είναι η εικόνα και στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία αυξάνεται κατά 1,5% και τα 9,3 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΧΑΕ, Motor Oil και Mytilineos να ακολουθούν στο +1%.  

Από την άλλη πλευρά, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία υποχωρεί κατά 1%, ενώ στο -0,9% βρίσκεται η μετοχή της Viohalco.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, πέραν της μετοχή της Intracom, εξαιρετική είναι η εικόνα και στη μετοχή της Intrakat, η οποία ενισχύεται κατά 3,7%. Στο +2,6% διαπραγματεύεται, επίσης, η μετοχή της ΕΛΤΟΝ.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 49 μετοχές κινούνται ανοδικά, 43 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 22 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς              

moneyreview.gr     

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News