ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σταθεροποιητικά λίγο πριν τις 890 μονάδες – Άλμα +5% για την Intracom

Στις 888 μονάδες ο Γ.Δ. με μικρή πτώση 0,11%

Χρηματιστήριο: Σταθεροποιητικά λίγο πριν τις 890 μονάδες – Άλμα +5% για την Intracom

Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, επηρεαζόμενοι και από το «ουδέτερο» κλίμα που επικρατεί στις αγορές της Ευρώπης. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,11% και διαμορφώνεται στις 888,08 μονάδες, χάνοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (889,09 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 887,43 έως 891,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων (4 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο). 

Όπως φαίνεται από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, οι επενδυτές έχουν κατεβάσει ρυθμούς σε σχέση με το χθεσινό «ξεπέταγμα», το οποίο επανέφερε στο προσκήνιο τις 890 μονάδες, χωρίς ωστόσο να επιδίδονται στις ρευστοποιήσεις των προηγούμενων ημερών. 

Άλλωστε, το deal της Intracom για την πώληση της Intrasoft στη Netcompany (με τίμημα 235 εκατ. ευρώ) έχει βελτιώσει την ψυχολογία της αγοράς, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στο ταμπλό, με τη μετοχή της εταιρείας να εκτινάσσεται στο +5,5%. 

Αυτή η εξέλιξη βραχυπρόθεσμα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο προς τις 900 μονάδες, αρκεί βέβαια να αποφευχθεί μια βίαιη και ξαφνική διόρθωση στις ξένες αγορές, οι οποίες επηρεάζουν κάθε φορά τη «ρηχή» Λεωφόρο Αθηνών. 

Έχουμε ξαναγράψει, άλλωστε, ότι αρκετές εισηγμένες διαπραγματεύονται με σημαντικό discount, μην καταφέρνοντας μέχρι στιγμής να κεφαλαιοποιήσουν στο ταμπλό τα απολύτως ικανοποιητικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.  

Σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, καθώς το αυξημένο κόστος ηλεκτρισμού συνιστά απειλή για τη βιομηχανική παραγωγή και κατ’ επέκταση για τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης. 

Σταθεροποιητικά οι τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, κινείται σταθεροποιητικά λίγο πάνω από το τεχνικό σημείο των 560 μονάδων, καθώς ενισχύεται κατά 0,18% και τις 562,50 μονάδες. 

Οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις κάτω του +/-0,50%, δείγμα της απροθυμίας των επενδυτών να αναλάβουν πρόσθετα ρίσκα εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας.  

  • Alpha Bank 0,31% 1,1275 ευρώ 
  • Attica Bank -1,26% 3,915 ευρώ 
  • Eurobank 0,24% 0,842 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 0,20% 2,529 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,42% 1,424 ευρώ 

Πιέσεις από την Coca Cola 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία υποχωρεί κατά 1,1% και τα 28,1 ευρώ, επηρεάζοντας αρνητικά το χρηματιστηριακό ταμπλό.  

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία αυξάνεται κατά 1,2% και τα 18,9 ευρώ, μετά τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών στην Cosco, η οποία πλέον ελέγχει το 67%.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, πέραν της μετοχή της Intracom, εξαιρετική είναι η εικόνα και στη μετοχή της Intrakat, η οποία ενισχύεται κατά 4,2%. Στο +2,7% διαπραγματεύεται και η μετοχή της ΕΛΤΟΝ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 25 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς             

moneyreview.gr    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News