ULTRA-FAST BROADBAND

Στην επόμενη φάση ΟΤΕ, Grid-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για το ΣΔΙΤ €868 εκατ.

Στην επόμενη φάση ΟΤΕ, Grid-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για το ΣΔΙΤ €868 εκατ.

Με την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών που έχει καταθέσει ο ΟΤΕ και η κοινοπραξία Grid Telecom- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο διαγωνισμός για την υλοποίηση υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband (UFBB) σε περιοχές όπου δεν έχουν επενδύσει οι πάροχοι, εισέρχεται στη φάση της αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών.

Το έργο αποτελείται από επτά τμήματα (Lots), τα οποία αναμένεται να μοιραστούν ανάμεσα στα υποψήφια σχήματα, με τις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Grid Telecom να διεκδικούν τέσσερα Lots.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 868 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση. Το UFBB δημιουργεί περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps και στοχεύει στην επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της «κοινωνίας των Gigabit».

Η ΣΔΙΤ αποσκοπεί στην κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού των περιοχών παρέμβασης σε ποσοστό άνω του 99%, με υπηρεσία τουλάχιστον 100 Mbps.

Στόχος είναι η κάλυψη της πλειονότητας των περιοχών της χώρας οι οποίες σήμερα δεν καλύπτονται από τους παρόχους, κινητοποιώντας ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ.

To UFBB θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σταθερής όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει την 100η θέση στη διεθνή κατάταξη, σε αντίθεση με την κινητή όπου η χώρα βρίσκεται στην 25η θέση.  

«Στη σταθερή είναι που χρειαζόμαστε πάρα πολλές επενδύσεις. Φανταστείτε ότι έχουμε δυνητικά 4,7 εκατ. περίπου γραμμές οπτικών ινών που μπορούμε έχουμε στην Ελλάδα. Τα σχέδια των παρόχων μιλούν για περίπου 2 εκατ. γραμμές. Τι λέει το Ultra Fast Broadband που χρηματοδοτεί η πολιτεία στο πλαίσιο ενός ΣΔΙΤ με προφανώς ιδιώτες επενδυτές; Άλλες 800 χιλ. γραμμές. Άρα 2,8 εκατ. γραμμές και μας λείπουν 2 εκατ. γραμμές. Εκεί υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό για να την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να καλυφθεί το σύνολο της επικράτειας. Αυτό θα το δούμε να γίνεται διότι το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει και άλλα εργαλεία που επιδοτούν κομμάτια αυτής της εξίσωσης. Για παράδειγμα, το κόστος διακλάδωσης μίας οπτικής ίνας σε μία πολυκατοικία κοστίζει περίπου από 700 ευρώ έως 1000 ευρώ. Αυτό θα επιδοτηθεί, όπως και το υποβρύχιο καλώδιο στα νησιά, μέσω του ταμείου Ανάκαμψης» ανέφερε, πρόσφατα, σε συνέδριο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News