BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με άλμα στις 890 μονάδες – Οι μετοχές που έλαμψαν

Η μεγαλύτερη άνοδος από τις 30 Αυγούστου

Χρηματιστήριο: Με άλμα στις 890 μονάδες – Οι μετοχές που έλαμψαν

Στη ζώνη των 890 μονάδων επέστρεψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τα blue chips, εν μέσω της γενικευμένης βελτίωσης του κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, και πάλι ψεγάδι αποτέλεσε ο αδύναμος τζίρος. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αισθητή άνοδο της τάξης του 1,45% και ενισχύθηκε στις 889,09 μονάδες (το υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Σεπτεμβρίου), κερδίζοντας σχεδόν 13 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (876,37 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11 μονάδες (από 879,64 έως 891,25 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών ωστόσο να παραμένει σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 55 εκατομμύρια ευρώ. 

Η ισχυρή άνοδος, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από τη συνεδρίαση της 30ης Αυγούστου, αποτέλεσε απόρροια των πολλαπλών στηριγμάτων από τα blue chips, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να ξεχωρίζει στο +4,3% και της Viohalco στο 4,4%. 

Πολύ καλή ήταν η εικόνα και στη μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία έκλεισε στο +2,5%. Από εκεί και πέρα, στηρίγματα παρείχαν και οι τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα να τερματίζει στο +4% και την Πειραιώς στο +2,6%. 

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος ήταν το γεγονός ότι από τα blue chips (τραπεζικά και μη) ούτε μία μετοχή δεν βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, ενώ μόλις μία διατηρήθηκε αμετάβλητη, αυτή της Σαράντης.   

Παραμένει η επιφυλακτικότητα  

Το ανοδικό ξέσπασμα, αν και με αδύναμο όγκο, εδράστηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία σήμερα ανακάμπτουν κατά 1,5%, χάρη στην πρώτη αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών μετά από αρκετές ημέρες. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι παραμένουμε μακριά από το τέλος της κρίσης, κάτι το οποίο συντηρεί την επιφυλακτικότητα 

Εξάλλου, και ο ελληνικός δείκτης, κόντρα στη σημερινή ανοδική κίνηση, μοιάζει ανήμπορος εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα να διασπάσει με πειστικότητα τις αντιστάσεις των 890 – 910 μονάδων, παραμένοντας εγκλωβισμένος σε μια κατάσταση διαρκούς συσσώρευσης.   

Κι αυτό, παρά τις εξαιρετικές αποδόσεις των περισσότερων εισηγμένων στο α’ εξάμηνο του 2021, αλλά και των βάσιμων προσδοκιών για ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας άνω του 6% εντός του 2021.   

Με άνοδο 1,6% στις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος ακολούθησε κατά πόδας την ανοδική τάση του Γ.Δ., με αποτέλεσμα να ενισχυθεί σημαντικά κατά 1,65% και να τερματίσει στις 561,49 μονάδες.   

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας εμφάνισε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς εκτινάχθηκε κατά 4% και τα 2,52 ευρώ. Άνοδο άνω του 2,5% σημείωσε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία έκλεισε στο 1,43 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank σημείωσε κέρδη κατά 1,2% και το 0,84 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank κινήθηκε στο τεχνικό όριο του 1,12 ευρώ. Σημαντική άνοδο κατά 3% κατέγραψε και η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 0,36% 1,124 ευρώ   
  • Attica Bank 2,99% 3,965 ευρώ   
  • Eurobank 1,20% 0,84 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 4,04% 2,524 ευρώ   
  • Πειραιώς 2,58% 1,43 ευρώ   

Κυριαρχία των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές παρέμειναν έως τέλους οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις μετοχές των Viohalco και ΕΥΔΑΠ να ξεχωρίζουν στο +4,4% και στο +4,3%, αντίστοιχα.

Άνοδο της τάξης του 3% σημείωσε, επίσης, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, ενώ οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Mytilineos και ΕΛΠΕ εμφάνισαν κέρδη τουλάχιστον 2%.  Στο εύρος 1,5% – 2% καθορίστηκαν και τα κέρδη για τις μετοχές των Jumbo, Lamda, Τιτάνα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Ελλάκτωρ.

Κοντά στο +0,5% διαμορφώθηκε και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε σήμερα τη σύμπραξη με την RWE για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, με τη μετοχή της Coca – Cola τέλος να κερδίζει 1,6%, χάρη στην περαιτέρω επέκταση στον κλάδο του καφέ (απέκτησε το 30% της ιταλικής Caffe Vergnano

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των ΑΒΑΞ, Τερνική Ολυμπιακή και Quest τερμάτισαν άνω του +3%, με τις μετοχές των Cenergy, Profile και Κρι – Κρι να ακολουθούν στο +1% – +1,5%. 

Συνολικά, 83 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 33 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 15 παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 63,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς            

moneyreview.gr   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News