ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με κέρδη 1% αλλά χωρίς τζίρο

Στο +1,03% και τις 885 μονάδες ο Γ.Δ

Χρηματιστήριο: Με κέρδη 1% αλλά χωρίς τζίρο

Προσπάθεια ανάκτησης του τεχνικού ορίου των 880 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο λαμβάνει ώθηση από τη βελτίωση του κλίματος στις αγορές του εξωτερικού. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξης του 1,03% και διαμορφώνεται στις 885,34 μονάδες, κερδίζοντας εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (876,37 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 879,64 έως 885,93 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 3 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Η Λεωφόρος Αθηνών επηρεάζεται θετικά από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες σήμερα ανακάμπτουν στο +1%, δίνοντας συνέχεια στα «σκαμπανεβάσματα» των τελευταίων ημερών. Μια τάση, η οποία αποδίδεται κυρίως στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και το υψηλό ενεργειακό κόστος. 

Εξάλλου, και ο ελληνικός δείκτης, παρά τη σημερινή ανοδική κίνηση, μοιάζει ανήμπορος εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα να διασπάσει τις αντιστάσεις των 890 – 910 μονάδων, παραμένοντας εγκλωβισμένος σε μια κατάσταση μόνιμης συσσώρευσης. 

Κι αυτό, παρά τις εξαιρετικές αποδόσεις των περισσότερων εισηγμένων στο α’ εξάμηνο του 2021, αλλά και των προσδοκιών για ισχυρή ανάπτυξη άνω του 6% εντός του 2021. 

Φυσικά, στην αρνητική βραχυπρόθεσμη τάση σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στη ΔΕΗ, η οποία στερεί σημαντικά κεφάλαια από το χρηματιστηριακό ταμπλό.  

Κέρδη άνω του 1% στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται ότι ακολουθεί την ανοδική τάση, με αποτέλεσμα να ενισχύεται κατά 1,36% και να διαμορφώνεται στις 559,89 μονάδες. 

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μέχρι στιγμής παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς αυξάνεται κατά 1,8% και τα 2,46 ευρώ. Άνοδο άνω του 1% εμφανίζει και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,13 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank σημειώνει μικρά κέρδη κατά 0,4% και το 0,83 ευρώ, ενώ σχεδόν αμετάβλητη παραμένει η μετοχή της Πειραιώς, η οποία κινείται λίγο κάτω από το 1,40 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 1,25% 1,134 ευρώ 
  • Attica Bank -2,60% 3,75 ευρώ 
  • Eurobank 0,43% 0,8336 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 1,77% 2,469 ευρώ 
  • Πειραιώς 0,14% 1,396 ευρώ 

Κυριαρχία των αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να ξεχωρίζει στο +2,1% και τα 7,58 ευρώ. 

Άνοδο άνω του 1,5% σημειώνουν επίσης, οι μετοχές των Mytilineos, ΟΛΠ και Τιτάνα, ενώ στο εύρος 1% – 1,5% καθορίζονται τα κέρδη για τις μετοχές των Lamda, Viohalco, ΕΧΑΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή.  

Κοντά στο +1% διαμορφώνεται και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε σήμερα τη σύμπραξη με την RWE για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, με πρώτο στόχο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 2 GW.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Πλαίσιο συνεχίζει τη θετική εικόνα, κερδίζοντας κοντά στο 3%. Το 2% ξεπερνούν τα κέρδη και στις μετοχές των Intrakat, Profile και ΕΛΤΟΝ. 

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 61 μετοχές κινούνται ανοδικά, 11 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ επτά παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 63,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς           

moneyreview.gr     

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News