Business & Finance Δευτέρα 27/09/2021, 17:46
ΑΓΟΡΕΣ

Άρειος Πάγος: «Αναφορά άδικης πράξης» για πιθανή χειραγώγηση της μετοχής της ΔΕΗ

Τι κατέθεσαν έξι δικηγόροι

Άρειος Πάγος: «Αναφορά άδικης πράξης» για πιθανή χειραγώγηση της μετοχής της ΔΕΗ

Στη δικαιοσύνη στρέφονται έξι δικηγόροι, οι οποίοι κατέθεσαν «αναφορά άδικης πράξης» στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κάνοντας λόγο για υποψίες χειραγώγησης των μετοχών της ΔΕΗ και του αδικήματος του insider trading.

Ο φάκελος περιλαμβάνει δημοσιεύματα του Τύπου, από τα οποία «συνάγεται ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της χειραγώγησης μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, αλλά και της ενδεχόμενης διάπραξης του αδικήματος της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος».

Οι έξι δικηγόροι, επίσης, κάνουν λόγο για «υποψίες που γίνονται σχεδόν βεβαιότητα για insider trading (εσωτερική πληροφόρηση)».

Η όλη υπόθεση συνδέεται με την προσφάτως ανακοινωθείσα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 750 εκατ. ευρώ, η οποία έγινε γνωστή το απόγευμα της Πέμπτης.

Eπί σειρά ημερών η μετοχή της Επιχείρησης βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών (εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), παρά το γεγονός ότι υπήρχαν θετικές ειδήσεις για την εταιρεία (τα οικονομικά μεγέθη του εξαμήνου ήταν θετικά και το αντίτιμο για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ καλύτερο των εκτιμήσεων).

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, οι οποίοι προσέφυγαν, το αρνητικό σερί συνιστά ένδειξη ότι ορισμένα funds γνώριζαν εκ των προτέρων για την ΑΜΚ και γι αυτό τον λόγο η μετοχή της εταιρείας κατέγραφε πτώση.

Παρέμβαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς ζητά το ΚΙΝΑΛ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το Κίνημα Αλλαγής, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

Ο αιφνιδιαστικός τρόπος ανακοίνωσης της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ καταδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν εκτελείται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον αλλά με γνώμονα τη κερδοφορία κάποιων προνομιούχων επενδυτών. 

Μάλιστα το παιχνίδι φαίνεται ότι ξεκινάει και από τις κινήσεις της μετοχής με αφορμή την ανακοίνωση της πώλησης της ΔΕΔΔΗΕ και την αιφνιδιαστική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. 

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η μετοχή της ΔΕΗ έγινε αντικείμενο κερδοσκοπίας αποφέροντας τεράστια βραχυχρόνια κέρδη σε funds και μεγαλοεπενδυτές που πιθανώς να λειτούργησαν παραβιάζοντας τους κανόνες περί κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας τόσο στην περίπτωση της αύξησης της μετοχής της ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ όσο και της διακύμανσης της εν όψει της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. 

Επίσης αναφέρεται ότι συγκεκριμένο fund, που κατείχε πάνω από 5% των μετοχών της ΔΕΗ (σύμφωνα με το μητρώο σημαντικών ποσοστών δικαιωμάτων ψήφου που τηρείται από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ – ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ) προέβη σε ρευστοποίηση μέρους του πακέτου του. 

Υπενθυμίζεται ότι το fund αυτό αναδείχτηκε σε ένα από τους τρείς «ακρογωνιαίους επενδυτές» κατά τη σκανδαλώδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που μεθοδεύτηκε από την Κυβέρνηση, τη Διοίκηση της Πειραιώς και το ΤΧΣ. 

Επιπλέον είναι αξιοσημείωτο ότι οι πράξεις σε παράγωγα της ΔΕΗ από τα μέσα Αυγούστου που ήταν σχεδόν μηδενικές ξεπέρασαν τις 400 τις 2 μέρες πριν την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει να διερευνήσει σε βάθος τις πράξεις και τις θέσεις σε μετοχές της εταιρείας ή σε παράγωγα που αναφέρονται στη μετοχή, το ποια φυσικά η νομικά πρόσωπα τις διενήργησαν, καθώς και μέσω ποιων φορέων επενδυτικών υπηρεσιών, για να διαπιστώσει το ποιος ωφελήθηκε τις τελευταίες μέρες από τις διακυμάνσεις της μετοχής της ΔΕΗ και αν αυτό έγινε με αθέμιτο τρόπο. 

Επίσης αυτό που πρέπει να διασφαλίσει είναι να μην επιτραπεί να συνεχιστεί η απαξίωση της τιμή της ΔΕΗ έως την ολοκλήρωση της ΑΜΚ κάτι που θα ήταν επιζήμια για την αξία των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο αλλά και για τους μικρομετόχους, αλλά κερδοφόρα για ορισμένους προνομιούχους «ακρογωνιαίους επενδυτές» όπως έγινε στην περίπτωση της ΑΜΚ της Πειραιώς τον περασμένο Απρίλιο. 

Αν κλείσει τα μάτια της ακόμη μια φορά όπως στην περίπτωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Πειραιώς, όταν υπό την κάλυψη της Κυβέρνησης αρνήθηκε να απαντήσει στα στοχευμένα ερωτήματα του Κινήματος Αλλαγής, θα επιβεβαιώσει ότι στη χώρα έχουν τύχη μόνο οι επενδυτές που συνεταιρίζονται με τη Μαξίμου ΑΕ και τις 3 θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ, ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News