Business & Finance Πέμπτη 11/04/2024, 11:50
ΑΓΟΡΕΣ

Γερμανία: Η αχίλλειος πτέρνα των ευρωπαϊκών εισηγμένων – Βαρίδι το α’ τρίμηνο

Γερμανία: Η αχίλλειος πτέρνα των ευρωπαϊκών εισηγμένων – Βαρίδι το α’ τρίμηνο

Μια μικρή ομάδα κορυφαίων γερμανικών παραγωγών πρόκειται να αποτελέσει το μεγαλύτερο «βαρίδι» στα αποτελέσματα τριμήνου των ευρωπαϊκών εισηγμένων, απειλώντας τις επιδόσεις του χρηματιστηριακού δείκτη Dax της χώρας, ο οποίος κινείται κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες BMW και Mercedes-Benz, ο κολοσσός του κλάδου των χημικών BASF, η φαρμακοβιομηχανία Bayer και ο κατασκευαστής ημιαγωγών Infineon Technologies είναι ανάμεσα στις συνολικά επτά εταιρείες του Euro Stoxx 50 που εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν πτώση 7% στα κέρδη ανά μετοχή, εξαιρώντας τον κλάδο της ενέργειας. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Intelligence, πολύ περιορισμένες επιδόσεις αναμένεται να εμφανίσουν επίσης η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi και η δανέζικη εταιρεία τσιπ και τεχνολογικού εξοπλισμού ASML. 

«Η εξάρτηση της Γερμανίας από ορισμένες βιομηχανίες-κλειδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ιδίως τις αυτοκινητοβιομηχανίες, την εκθέτει στη διεθνή πίεση από την κυκλική ζήτηση, ενώ ταυτόχρονα η οικονομία ανακάμπτει αργά», σχολίασε η Kaidi Meng του Bloomberg Intelligence.

Οι προβλέψεις

Ενδεικτικά, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή της Infineon για το πρώτο τρίμηνο του 2024 προβλέπεται να υποχωρήσουν κατά 46% λόγω πτώσης της ζήτησης από βιομηχανικούς παραγωγούς. Παρότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για περαιτέρω πιέσεις τους επόμενους μήνες είναι πιθανό να αποδειχθούν υπερβολικές, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σημείο ανάκαμψης. Συνεπώς, εύλογα ανακύπτει το ερώτημα εάν η εταιρεία θα επιτύχει τελικά τις προβλέψεις της για φέτος.

Επίσης, δύσκολη αναμένεται να είναι η χρονιά για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας με τη ζήτηση για τα ηλεκτροκίνητα να υποχωρεί και τον ανταγωνισμό με την Κίνα στις τιμές να «φουντώνει». Όσο η πίεση κλιμακώνεται, η Mercedes-Benz και η BMW μειώνουν σημαντικά τις τιμές τους.

Σε ό,τι αφορά την Bayer και την BASF, επιβάρυνση αποτελεί το κόστος των πρώτων υλών. Συγκεκριμένα για την Bayer, οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται στα αγροτικά χημικά είναι πιθανό να δεχθούν πλήγμα λόγω μείωσης των τιμών από τους αγρότες. Ταυτόχρονα, η εταιρεία βρίσκεται εν μέσω πολυετούς δικαστικής διαμάχης για το ζιζανιοκτόνο Roundup, μετά τις κατηγορίες ότι προκαλεί καρκίνο. Από την μεριά της η BASF αναμένεται να δει χαμηλότερες επιδόσεις λόγω της πτώσης στην οικοδομική δραστηριότητα ως αποτέλεσμα των υψηλών επιτοκίων δανεισμού. 

Πάντως μετά το ράλι της τάξης του 8% από την αρχή του έτους, ο γερμανικός Dax θα βρεθεί ενώπιον μεγάλων εμποδίων. «Εάν τα κέρδη συνεχίσουν να πέφτουν, ο Dax μπορεί να χάσει ένα μέρος της στήριξης από την κεφαλαιοποίηση», σχολίασε η Meng.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Σε ευρωπαϊκούς τίτλους στρέφονται οι μεγαλοεπενδυτές – Απομάκρυνση από ΗΠΑ

Ευκαιρία για τον ευρωπαϊκό Νότο η «παράλυση» της Γερμανίας

Capital Economics: Στη μέση μιας χαμένης δεκαετίας η Γερμανία – Οι λόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News