Business & Finance Τετάρτη 3/04/2024, 07:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκαιρία για τον ευρωπαϊκό Νότο η «παράλυση» της Γερμανίας

Ευκαιρία για τον ευρωπαϊκό Νότο η «παράλυση» της Γερμανίας

Απομακρύνεται η ανάκαμψη της Γερμανίας, της «ατμομηχανής» της ευρωπαϊκής οικονομίας, απειλώντας την ανάπτυξη ολόκληρου του ευρωπαϊκού μπλοκ, το οποίο αδυνατεί να αντισταθμίσει το βάρος της γερμανικής συρρίκνωσης.

Μέχρι στιγμής, οι προοπτικές δεν έχουν βελτιωθεί καθόλου, καθώς η γερμανική οικονομία «παλεύει» με τουλάχιστον δύο μεγάλα σοκ. Το πρώτο αφορά τον πληθωρισμό, τη μεγάλη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και την απώλεια της αγοραστική δύναμης των πολιτών, ενώ το δεύτερο συνδέεται με την αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού της μοντέλου.

Δεδομένου, όμως, ότι η Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί τουλάχιστον το ένα τέταρτο της οικονομίας της Ευρωζώνης, η «παράλυση» αυτή προκαλεί τριγμούς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δημιουργεί ανησυχίες για παρατεταμένη και σοβαρή επιβάρυνση του μπλοκ. 

Ενδεικτικά, στο τέλος του Ιανουαρίου, το ΔΝΤ προέβλεψε για φέτος ανάπτυξη 1% και 0,7% για το Παρίσι και τη Ρώμη αντίστοιχα, που επηρεάζονται έντονα από την πορεία της γερμανικής οικονομίας. Για ολόκληρη την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 0,9%. Ο ΟΟΣΑ λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσε προβλέψεις για ανάπτυξη 0,6%, 0,7% και 0,6% αντίστοιχα. 

Ωστόσο, οι δύο οργανισμοί αναμένουν ανάπτυξη για την ισπανική οικονομία, η οποία προς το παρόν εκτίθεται λιγότερο στη Γερμανία, 1,5% φέτος.

Ευκαιρία για τον Νότο

Οι χώρες που εμφανίζουν καλές επιδόσεις φέτος, όπως η Ισπανία, σπρώχνουν μεν την ευρωπαϊκή οικονομία προς τα επάνω, αλλά το μομέντουμ δεν είναι αρκετό, ώστε να αντισταθμίσουν τη ζημιά. Εξού και η αναπτυξιακή δυναμική που εμφάνισε ο υπόλοιπος κόσμος το τελευταίο δωδεκάμηνο φαίνεται πως δεν άγγιξε σχεδόν καθόλου την Ευρώπη. 

Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, το χάσμα μεταξύ Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, ιδίως του Νότου, θα διευρυνθεί φέτος, όσο η πρώτη παραμένει στάσιμη, ενώ η κατάσταση των υπολοίπων βελτιώνεται. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% φέτος και του χρόνου, η Ισπανία με ρυθμό 1,7% φέτος και 2% το 2025, ενώ αντίστοιχα υψηλές επιδόσεις προβλέπει για την Πορτογαλία, τη Μάλτα και την Κύπρο.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψιν τα επιπλέον προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία -όπως η χαμηλή ζήτηση, ιδίως από το εξωτερικό, και τα ρυθμιστικά εμπόδια με τις μεγάλες καθυστερήσεις για εγκρίσεις έργων, που εμποδίζουν τις επενδύσεις- αρκετές πολυεθνικές ενδέχεται να επανεξετάσουν πού θα επενδύσουν και θα στήσουν τα γραφεία τους.

Όπως τόνισε στην El Pais ο Raymond Torres, διευθυντής οικονομικών στο ισπανικό ινστιτούτο Funcas, η κατάσταση δεν αναμένεται να οδηγήσει σε μετεγκατάσταση εταιρειών, αλλά «οι αλλαγές στις τάσεις έχουν αρχίσει να φαίνονται σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις».

Πάντως, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ακόμα κι αν η ανάπτυξη της Ευρωζώνης ανακάμψει σύντομα, οι αναπτυξιακές προοπτικές θα παραμείνουν περιορισμένες αν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις. Ιδίως στη Γερμανία φαίνεται να υπάρχει μεγάλο περιθώριο μείωσης της γραφειοκρατίας και των εμποδίων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από El Pais

Διαβάστε επίσης:

Οριακή ανάπτυξη στη Γερμανία την τελευταία πενταετία

Capital Economics: Στη μέση μιας χαμένης δεκαετίας η Γερμανία – Οι λόγοι

Το δύσκολο έργο της Ε.Ε.: Να πάρει αποφάσεις χωρίς τη Γερμανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News