Business & Finance Τετάρτη 27/03/2024, 14:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριακή ανάπτυξη στη Γερμανία την τελευταία πενταετία

Οριακή ανάπτυξη στη Γερμανία την τελευταία πενταετία

Σχεδόν αμετάβλητη αναμένεται να μείνει η γερμανική ανάπτυξη και φέτος, καταγράφοντας ως αποτέλεσμα ελάχιστη πρόοδο σε σύγκριση με τα μεγέθη που παρουσίαζε προ πανδημίας.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη προβλέπεται να ενισχυθεί μόλις 0,1% το 2024 έναντι των προσδοκιών για ανάπτυξη της τάξης του 1,3%, σύμφωνα με έκθεση των πέντε οικονομικών ινστιτούτων της χώρας που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση. Αναμένεται ήπια ανάκαμψη στο 1,4% το 2025.

«Κυκλικοί και διαρθρωτικοί παράγοντες συμπίπτουν με την συνολικά βραδεία οικονομική πρόοδο», δήλωσε ο Stefan Kooths, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Ινστιτούτο του Κιέλου. «Παρότι η ανάκαμψη αρχίζει μέσα στην άνοιξη, η συνολική δυναμική δεν θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή», συμπλήρωσε ο ίδιος».

Από την προηγούμενη πρόβλεψη τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ιδιωτική κατανάλωση ανέκαμψε αργότερα από το προσδοκώμενο και η ζήτηση γερμανικών προϊόντων από το εξωτερικό παρέμεινε ασθενής. Στο μεταξύ, η αβεβαιότητα για την οικονομική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης επιβάρυνε το επενδυτικό κλίμα.

Τέτοιου είδους παράγοντες «έσπρωξαν» τη γερμανική οικονομία σε ύφεση στο τέλος του 2023, αν και ορισμένοι δείκτες έχουν αρχίσει να εμφανίζουν βελτίωση. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες, σύμφωνα με έρευνα του Ifo, ενισχύθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο αυτό τον μήνα, καθώς οι επιχειρήσεις ελπίζουν ότι θα ευνοηθούν από τη συνολική βελτίωση των συνθηκών στην παγκόσμια οικονομική σκηνή.

Μέχρι στιγμής, όμως, η οικονομική δραστηριότητα είναι μόνο ελαφρώς καλύτερη από την περίοδο προ πανδημίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από τα Ινστιτούτα. «Έκτοτε, η παραγωγικότητα στη Γερμανία είναι στάσιμη», αναφέρουν.

Σημειώνεται πως από διαφορετική ανάλυση του ΔΝΤ προκύπτει πως οι εμπορικοί δείκτες της Γερμανίας ανακάμπτουν, το εμπορικό πλεόνασμα ξεπερνά τον ιστορικό μέσον όρο και είναι πιθανό να βελτιωθεί περαιτέρω, με αποτέλεσμα «οι ανησυχίες περί ευρείας αποβιομηχανοποίησης να είναι αντίστοιχα υπερβολικές».

Απεναντίας, ανάμεσα στα πραγματικά προβλήματα της Γερμανίας συγκαταλέγονται η γήρανση του πληθυσμού, οι περιορισμένες επενδύσεις και η γραφειοκρατία, σύμφωνα πάντοτε με το ΔΝΤ.

«Η Γερμανία αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές προκλήσεις, αλλά κατέχει επίσης και τα εργαλεία πολιτικής για να τις ξεπεράσει και να διασφαλίσει ένα λαμπρότερο οικονομικό μέλλον. Ήρθε ο καιρός να τα αξιοποιήσει», τονίζουν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Απρόσμενα αισιόδοξες οι επιχειρηματικές προσδοκίες

Καθυστερεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης: Βαρίδια η Γερμανία και η Γαλλία

Capital Economics: Στη μέση μιας χαμένης δεκαετίας η Γερμανία – Οι λόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News