Business & Finance Πέμπτη 21/03/2024, 13:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης: Βαρίδια η Γερμανία και η Γαλλία

Καθυστερεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης: Βαρίδια η Γερμανία και η Γαλλία

Σε υψηλό εννέα μηνών αναρριχήθηκε η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης παρά την αδυναμία που εξακολουθεί να βαραίνει τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ο σχετικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global ενισχύθηκε στις 49,9 μονάδες τον Μάρτιο, καταγράφοντας ήπια αύξηση από τις 49,7 μονάδες του Φεβρουαρίου. Βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τις 50 μονάδες, το όριο που καταδεικνύει ύφεση.

Η άνοδος αποδίδεται στη βελτίωση των συνθηκών στον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος ανέκαμψε περισσότερο από το προσδοκώμενο. Απεναντίας, ο κλάδος της μεταποίησης διολίσθησε αιφνιδιαστικά σε χαμηλό τριών μηνών τον Μάρτιο.

Καθυστερεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης: Βαρίδια η Γερμανία και η Γαλλία-1

Η ανάκαμψη του δείκτη στην Ευρωζώνη, όμως, καλύπτει τις αδυναμίες σε Γερμανία και Γαλλία. «Εάν ελπίζατε σε μια ανάκαμψη στον τομέα της μεταποίησης το πρώτο τρίμηνο, ήρθε η ώρα να παραδεχθείτε την ήττα σας», σχολίασε ο Δρ. Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, η οποία καταρτίζει τους σχετικούς δείκτες PMI. «Ωστόσο, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας. Οι επιχειρήσεις παραμένουν αισιόδοξες για την μελλοντική παραγωγή», προσέθεσε ο ίδιος.

Κατά τα άλλα, ο ιδιωτικός τομέας στη Γαλλία συρρικνώθηκε με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο και ενώ η επιβράδυνση στη Γερμανία περιορίστηκε, αποδίδεται μόνο στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος παρέμεινε σχεδόν στάσιμος τον Μάρτιο.

«Η Γερμανία δεν επανέρχεται. Ο τομέας της μεταποίησης έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2024 με ένα ανησυχητικό ρυθμό συρρίκνωσης, συνεχίζοντας στο μοτίβο του προηγούμενου μήνα», σχολίασε ο de la Rubia.

Για τη συρρίκνωση στη Γαλλία ευθύνεται η μείωση της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτοί που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι υπάρχει «διστακτικότητα από τους πελάτες, δύσκολες οικονομικές συνθήκες και πληθωριστικές πιέσεις», σύμφωνα με την S&P Global.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι δύο οικονομίες είχαν χαμηλότερες οικονομικές επιδόσεις σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, όπου τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, αναπτύχθηκαν με σχετικά καλό ρυθμό. Η Γερμανία αντιθέτως βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα σε ύφεση μετά τη συρρίκνωση του τελευταίου τριμήνου του 2023.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Στη μέση μιας χαμένης δεκαετίας η Γερμανία – Οι λόγοι

Societe Generale: Στάσιμη αλλά ανθεκτική η Ευρωζώνη φέτος – Αλλαγή σκηνικού το 2025

Ευρωζώνη: Στασιμότητα του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο – Ανάπτυξη μόλις 0,4% το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News