BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Στη μέση μιας χαμένης δεκαετίας η Γερμανία – Οι λόγοι

Capital Economics: Στη μέση μιας χαμένης δεκαετίας η Γερμανία – Οι λόγοι

Η Γερμανία βρίσκεται στη μέση μιας χαμένης δεκαετίας και θα παραμείνει στην «λωρίδα αργής κυκλοφορίας», προειδοποιεί η Capital Economics.

Πραγματικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε κατά κάτι περισσότερο από 1% στα έξι χρόνια από το 2017, ενώ οι οικονομίες της Γαλλίας ή ακόμα και της Ιταλίας (που θεωρείται εδώ και καιρό ο «μεγάλος άρρωστος» της Ευρώπης) εμφάνισαν ανάπτυξη πάνω από 4%. Η Ισπανία τα πήγε ακόμα καλύτερα.

Capital Economics: Στη μέση μιας χαμένης δεκαετίας η Γερμανία – Οι λόγοι-1

Όπως σημειώνει η Capital Economics, η αδυναμία της γερμανικής οικονομίας κατά το τελευταίο διάστημα φαίνεται να οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες, οι οποίοι θα μετριαστούν φέτος. Όμως, οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις και δομικοί παράγοντες, που οφείλονται κυρίως στον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, σημαίνουν ότι η Γερμανία θα εμφανίσει ανάπτυξη λίγο πάνω από το 0,5% τον χρόνο, ως τα τέλη της δεκαετίας του 2020.

Capital Economics: Στη μέση μιας χαμένης δεκαετίας η Γερμανία – Οι λόγοι-2

Πρόκειται για ρυθμούς πολύ χαμηλότερους της μακροπρόθεσμης τάσης που επικρατούσε πριν από την πανδημία και χαμηλότερους από αυτούς που περιμένει ο οίκος στις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή ακόμα και τη Γαλλία.

Οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν μάλιστα ότι η Γερμανία βρίσκεται στα μισά μιας χαμένης δεκαετίας, καθώς σημειώνουν ότι η ανάπτυξη έπεσε γύρω στο 2017, τρία χρόνια πριν από την πανδημία, με τη βιομηχανική παραγωγή να εμφανίζει απότομη μείωση έκτοτε. «Δεν προκαλεί εντύπωση που πολλοί σχολιαστές πιστεύουν ότι το οικονομικό μοντέλο της χώρας δεν δουλεύει», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Βέβαια, η Capital Economics αναγνωρίζει ότι κάποια από τα προβλήματα της Γερμανίας είναι προσωρινά. Η οικονομία της επλήγη περισσότερο από άλλες στην Ευρώπη από τέσσερις δυνάμεις: Την αύξηση των επιτοκίων, την ενεργειακή κρίση, τη σύσφιγξη της δημοσιονομικής πολιτικής και την επιβράδυνση των εμπορικών εταίρων της.

Με την εξαίρεση της δημοσιονομικής σύσφιγξης, αυτοί είναι παράγοντες που αναμένεται να «σβήσουν» τον επόμενο χρόνο, επιτρέποντας στη γερμανική οικονομία να αναπτυχθεί και πάλι.

H Γερμανία μπορεί ακόμα να ποντάρει σε ένα αρκετά καλό επιχειρηματικό περιβάλλον, στα υψηλά επίπεδα ανθρώπινου κεφαλαίου και στις ανθεκτικές Mittelstand. Άλλωστε, έχει ξεπεράσει και στο παρελθόν περιόδους  οικονομικών δυσκολιών, τονίζουν οι αναλυτές.

Όμως, εκτιμούν ότι η δυνητική ανάπτυξη θα είναι στο μέλλον χαμηλότερη από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία. Και αυτό γιατί ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας αναμένεται να μειωθεί γρηγορότερα και η αύξηση της παραγωγικότητας προβλέπεται αδύναμη.

Οι επιπτώσεις

Η αδύναμη ανάπτυξη της Γερμανίας θα έχει αρκετές επιπτώσεις, καθώς θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε περαιτέρω σύσφιγξη της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να συμμορφωθεί με το φρένο χρέους. Η κατάσταση αυτή μπορεί να ενισχύσει τη στήριξη στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αλλά και να κάνει τη Γερμανία πιο απρόθυμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και να στηρίξει την στενότερη ενοποίηση.

Επιπλέον, η Γερμανία αποτελεί αγορά-κλειδί για τις γειτονικές ευρωπαϊκές οικονομίες, επομένως η επιβράδυνσή της θα έχει επιπτώσεις για ολόκληρη την Ευρωζώνη, καταλήγει η Capital Economics.

Διαβάστε επίσης: 

Societe Generale: Στάσιμη αλλά ανθεκτική η Ευρωζώνη φέτος – Αλλαγή σκηνικού το 2025

BofA: Τα νέα δεδομένα για τις μειώσεις επιτοκίων – Τι αλλάζει με Στουρνάρα και Knot

S&P: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010 οι χρεοκοπίες – Προς νέα αύξηση το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News