BUSINESS & FINANCE

Societe Generale: Στάσιμη αλλά ανθεκτική η Ευρωζώνη φέτος – Αλλαγή σκηνικού το 2025

Societe Generale: Στάσιμη αλλά ανθεκτική η Ευρωζώνη φέτος – Αλλαγή σκηνικού το 2025

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα παραμείνει σε στασιμότητα, εμφανίζοντας χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και φέτος, αν και θα αποφύγει μια βαθιά ύφεση, εκτιμά η Societe Generale. Η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον  Ιούνιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2025, με τη Γερμανία να γίνεται και πάλι η ατμομηχανή της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον γαλλικό επενδυτικό οίκο. Από το 2025, όμως, οι δημοσιονομικές πιέσεις θα γίνουν εντονότερες. 

Οι προβλέψεις της Societe Generale μιλούν για ανάπτυξη 0,6% φέτος στην Ευρωζώνη, δηλαδή μόνο οριακά υψηλότερη από το 0,5% του 2023.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, το πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι η ζήτηση, αλλά η προσφορά, αλλά το σκηνικό αλλάζει σημαντικά σε σχέση με το 2022 και τις αρχές του 2023, όταν η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από την προσφορά σε όλους τους κλάδους. Τώρα, υπάρχουν κλάδοι όπου η αδύναμη ζήτηση αναγκάζει τις επιχειρήσεις να μειώσουν την παραγωγή τους, επισημαίνεται.

Αυτή τη στιγμή,  βασικός παράγοντας που περιορίζει την προσφορά είναι η σφικτή/ανθεκτική αγορά εργασίας, με την Societe Generale να εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στις δυσμενείς δημογραφικές τάσεις.

Καθώς η προσφορά εργασίας είναι περιορισμένη και τα αποθέματα κεφαλαίου πάντα αυξάνονται αργά, αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της παραγωγής θα είναι αργή, με τους αναλυτές να υπολογίζουν την δυνητική αύξησή της κάτω από το 1%.

«Κατά την άποψή μας, η ισχύς της αγοράς εργασίας, με τις εταιρείες να είναι απρόθυμες να κάνουν απολύσεις με δεδομένες τις δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού, περιορίζει τον κίνδυνο μιας βαθιάς ύφεσης», εξηγούν οι αναλυτές.

Από την άλλη πλευρά, η SocGen προβλέπει μια αλλαγή στους παράγοντες που δίνουν ώθηση ή επιβαρύνουν την οικονομία. Η ανάκαμψη  της κατανάλωσης αναμένεται να αποτελέσει τον βασικό παράγοντα στήριξης της οικονομίας, καθώς η ισχυρή αύξηση των μισθών, ο χαμηλότερος πληθωρισμός, τα υψηλότερα έσοδα από τόκους και η απουσία περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Αντίθετα, οι επενδύσεις, που αποτέλεσαν τον  βασικό μοχλό της ανάπτυξης αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναμένεται να επιδεινωθούν. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των επιχειρήσεων «γύρισαν» σε αρνητικές στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς οι διοικήσεις προσπαθούν να αντισταθμίσουν την αύξηση του εργατικού κόστους. Πάντως, η Societe Generale εκτιμά ότι αυτή η πτώση των επενδύσεων θα είναι ήπια.

Με τον πληθωρισμό να προβλέπεται στο 2,5% κατά μέσο όρο φέτος και στο 2% για το 2025, ο οίκος εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο και στη συνέχεια θα κάνει μία ακόμα κίνηση των 25 μονάδων βάσης ανά τρίμηνο (δηλαδή συνολική μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης μέσα στο 2024).

Συνεπώς, η προσοχή της στρέφεται πλέον στη δημοσιονομική πολιτική και στα δημόσια οικονομικά, όπου όπως επισημαίνει, η σύσφιγξη του 2024 είναι το πιο εύκολο κομμάτι.

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες είναι πιο ρεαλιστικοί, αλλά απαιτούν ακόμα σημαντική προσαρμογή για την επόμενη δεκαετία, τονίζεται. Ο οίκος περιμένει το μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη στο 3% του ΑΕΠ φέτος από 3,4% το 2023 και μιλά για σύσφιγξη του πρωτογενούς ισοζυγίου κατά 0,5-0,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Η κατάσταση στο δημοσιονομικό μέτωπο θα είναι πιο δύσκολη το 2025, όταν η σύσφιγξη δεν θα μπορεί πλέον να προέλθει από την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, όπως το 2024.

Αρκετές χώρες ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουν περισσότερα από ό,τι σχεδιάζουν τα επόμενα χρόνια για να μειώσουν με διατηρήσιμο τρόπο τα χρέη τους και αυτό ίσως να επιβαρύνει την ανάπτυξη, προειδοποιεί η Societe Generale.

Διαβάστε επίσης: 

BofA: Τα νέα δεδομένα για τις μειώσεις επιτοκίων – Τι αλλάζει με Στουρνάρα και Knot

S&P: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010 οι χρεοκοπίες – Προς νέα αύξηση το 2024

Deutsche Bank: Crash test στις Fabulous 5 της Ευρώπης έναντι των Magnificent 7 των ΗΠΑ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News