Business & Finance Παρασκευή 15/03/2024, 16:56
BUSINESS & FINANCE

BofA: Τα νέα δεδομένα για τις μειώσεις επιτοκίων – Τι αλλάζει με Στουρνάρα και Knot

BofA: Τα νέα δεδομένα για τις μειώσεις επιτοκίων – Τι αλλάζει με Στουρνάρα και Knot

Η συζήτηση γύρω από τις μειώσεις επιτοκίων που θα κάνει μέσα στο 2024 η Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα αλλάζει, καθώς οι δηλώσεις του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και του Ολλανδού Klaas Knot τη βάζουν σε ένα πιο στενό πλαίσιο, εκτιμά η Bank of America. Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι η πρώτη κίνηση θα γίνει τον Ιούνιο, συνεπώς, η συζήτηση στρέφεται από το πότε, στο πόσο θα μειωθούν τα επιτόκια.

Οι τοποθετήσεις των Στουρνάρα και Knot, αυτή την εβδομάδα, ήταν σημαντικές όχι λόγω του βάρους που έχουν οι δύο τραπεζίτες μέσα στο δ.σ. της ΕΚΤ, αλλά γιατί πρόκειται για αξιωματούχους στα αντίθετα άκρα του φάσματος «γερακιών-περιστεριών». Άρα, οι δηλώσεις τους βοηθούν να περιοριστεί το εύρος των συζητήσεων, όπως εξηγούν οι αναλυτές της BofA.

Συγκεκριμένα, ο οίκος θεωρεί ότι είναι πλέον βέβαιο (done deal) ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο, εκτός και εάν υπάρξει κάποια μεγάλη έκπληξη. Το ερώτημα είναι το πόσο θα μειωθούν τα επιτόκια μετά από αυτή την πρώτη κίνηση.

Ο Γ. Στουρνάρας, που θεωρείται ότι ανήκει στα πιο «dovish» («περιστέρια») μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ, εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν αλλεπάλληλες μειώσεις επιτοκίων, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Και μίλησε για τέσσερις μειώσεις των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία μέσα στο 2024, όπως προεξοφλούν και οι αγορές.

Εν τω μεταξύ, ο Κ. Knot, που θεωρείται «γεράκι», μίλησε για τρεις μειώσεις επιτοκίων, οι οποίες θα γίνουν στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια των οποίων ανακοινώνονται και νέες οικονομικές προβλέψεις. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρόβλεψη και της Bank of America.

Συνεπώς, ο οίκος θεωρεί ότι το εύρος των επιλογών για την  ΕΚΤ είναι πλέον πιο στενό. Η δική του άποψη είναι ότι με την οικονομία να επιταχύνει μετά τον Ιούνιο  και τον δομικό πληθωρισμό να απέχει ακόμα πολύ από τον στόχο του 2%, θα είναι δύσκολο να γίνουν απανωτές μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Όμως, η BofA παραμένει πιο ανοικτή απέναντι στην πιθανότητα μιας τέταρτης μείωσης τον Οκτώβριο. Και κυρίως, εκτιμά, ότι τα στοιχεία του πληθωρισμού θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να επιταχύνει σημαντικά τις κινήσεις της.

Ειδικότερα, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς μιλούν για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων φέτος και στη συνέχεια μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο 2% έως το τέλος του 2027, η BofA προβλέπει ότι το επιτόκιο θα φτάσει στο 2% από τα μέσα του 2025 κιόλας. Η ΕΚΤ στην αρχή θα κινηθεί με καθυστέρηση και αργά, αλλά τα δεδομένα θα την αναγκάσουν να επανεξετάσει, καταλήγουν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης: 

Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει δύο μειώσεις επιτοκίων πριν τον Αύγουστο

Unicredit: Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια ακόμα και πριν τη Fed

Πότε βλέπουν μείωση των επιτοκίων οι κεντρικοί τραπεζίτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News