Business & Finance Πέμπτη 14/03/2024, 11:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει δύο μειώσεις επιτοκίων πριν τον Αύγουστο

Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει δύο μειώσεις επιτοκίων πριν τον Αύγουστο

Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει το κόστος δανεισμού δύο φορές πριν τη διακοπή των εργασιών του Αυγούστου και επιπλέον δύο φορές πριν το τέλος του έτους, χωρίς να επηρεαστεί από τις κινήσεις της Fed, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο Bloomberg.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια σύντομα, ώστε η νομισματική πολιτική να μην γίνει υπερβολικά περιοριστική. Είναι κατάλληλο, δήλωσε, να γίνουν δύο μειώσεις επιτοκίων πριν το καλοκαίρι, ενώ επεσήμανε ότι φαίνεται λογικό να γίνουν τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους, σημειώνοντας ότι οι απόψεις του συμπίπτουν με τις προσδοκίες της αγοράς.

«Θα έχουμε μόνον λίγες νέες πληροφορίες πριν τη συνεδρίαση του Απριλίου, ιδίως σε ό,τι αφορά την πορεία των μισθών στην αρχή του 2024, αλλά θα έχουμε αρκετά περισσότερα στοιχεία πριν τη συνεδρίαση του Ιουνίου», επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια που έκανε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, την περασμένη εβδομάδα.

Τόνισε επίσης ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων από τον Απρίλιο μόνο εφόσον η οικονομία δείξει στοιχεία κατάρρευσης, το οποίο δεν θεωρεί πιθανό. 

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η αγορά ποντάρει σε χαλάρωση του κόστους δανεισμού φέτος, με την πρώτη μείωση των επιτοκίων της τάξης των 0,25 μονάδων βάσης να γίνεται πριν τον Ιούνιο. Έπειτα αναμένονται δύο επιπλέον μειώσεις, ενώ δίνεται πιθανότητα 70% για τέταρτη περικοπή πριν το τέλος του έτους.

Η κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι πολύ ασθενέστερη από το προσδοκώμενο και ελλοχεύουν κίνδυνοι για την αναπτυξιακή πορεία. Στο πεδίο του πληθωρισμού όμως παρατηρείται αποσυμπίεση, όπως και εξισορρόπηση των κινδύνων.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν έχει τόση σημασία η ισχυρή αύξηση των ονομαστικών μισθών, λέγοντας ότι οι πραγματικοί μισθοί θα φτάσουν στα επίπεδα προ πανδημίας μόνο το 2025.

«Συνεπώς, οι μισθοί ακόμα προφταίνουν, δεν είναι υψηλότεροι του πληθωρισμού. Δεν θα έπρεπε να υπερβάλλουμε για τον κίνδυνο ενός σπιράλ μισθών-τιμών», δήλωσε, τονίζοντας ότι αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό δεδομένου ότι η ανάπτυξη των ονομαστικών μισθών επιβραδύνεται και τα κέρδη απορροφούν μέρος αυτών των αυξήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι βάσει των εκτιμήσεων της ΤτΕ το 30% της σύσφιγξης των περασμένων μηνών δεν έχει φανεί ακόμα στην οικονομία.

«Επιπλέον, ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 800 δισ. ευρώ φέτος, μέσω των αποπληρωμών TLTRO και τη σταδιακή περικοπή των επανεπενδύσεων των προγραμμάτων APP και PEPP.» «Όπως ακριβώς και οι αυξήσεις επιτοκίων, έτσι και αυτό per se οδηγεί σε σφιχτότερες πιστωτικές συνθήκες», τόνισε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο Bloomberg.

«Αγώνας» εναντίον της Fed

Ο κ. Στουρνάρας διέψευσε κατηγορηματικά ότι μπορεί να είναι προβληματικό ή ριψοκίνδυνο η ΕΚΤ να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική πριν την Fed, ενώ επεσήμανε ότι όλοι οι ομόλογοί του συμφωνούν. 

«Είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι και η Ευρωζώνη είναι μια μεγάλη ανοιχτή οικονομία με ένα ευέλικτο επιτόκιο δανεισμού. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την οικονομία της Ευρωζώνης και τίποτα άλλο», τόνισε.

Η κατάσταση στο μπλοκ είναι «πολύ διαφορετική» από την αντίστοιχη στις ΗΠΑ, όπου η οικονομία αναπτύσσεται, επίσης χάρη στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, και όπου ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος, επεσήμανε. «Οι συνθήκες για τις μειώσεις επιτοκίων είναι πολύ πιο ολοκληρωμένες για την Ευρωζώνη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ».

Μετά το 2024, ο κ. Στουρνάρας αναμένει ότι το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο ιστορικό υψηλό του 4%, θα υποχωρήσει σταδιακά, φτάνοντας στο 2% μέχρι το 2025 ή τις αρχές του 2026. Θεωρεί ότι το επίπεδο αυτό είναι ουδέτερο. «Αυτή τη στιγμή δεν αναμένω τα επιτόκια να πέφτουν κάτω από το 2%, όπως ήταν προ πανδημίας», σημείωσε.

Μια σύγχρονη κεντρική τράπεζα

Στο πλαίσιο της επανεξέτασης του λειτουργικού πλαισίου της ΕΚΤ, που ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «έχουμε μάθει από τα διδάγματα των τελευταίων ετών και έχουμε κάνει την ΕΚΤ μια πιο σύγχρονη κεντρική τράπεζα».

Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο αποθεματικών που πρέπει να έχουν οι τράπεζες ή το ύψος του ισολογισμού της ΕΚΤ.

«Εν τέλει, οι τράπεζες θα μας πουν και θα καθορίσουν πόση ρευστότητα απαιτείται. Θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο σε κάποια στιγμή, βήμα-βήμα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε ακούσια κάποια αναστάτωση», είπε.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα είναι μικρότερος από σήμερα, αλλά μεγαλύτερος από το παρελθόν, λέγοντας ότι «δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο στα επόμενα ένα-δύο έτη».

Σημείωσε ότι ένα νέο χαρτοφυλάκιο ομολόγων «θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση της οικονομίας». Εκκρεμούν μεν ακόμη να διασαφηνιστούν οι λεπτομέρειες, «αλλά το χαρτοφυλάκιο αυτό θα περιλαμβάνει και κρατικά ομόλογα», δήλωσε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Unicredit: Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια ακόμα και πριν τη Fed

Πότε βλέπουν μείωση των επιτοκίων οι κεντρικοί τραπεζίτες

ΕΚΤ: Σήμα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο – Αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News