Business & Finance Τετάρτη 25/10/2023, 08:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ συνεδριάζει στην Αθήνα – Τι αναμένουν οι αγορές

Η ΕΚΤ συνεδριάζει στην Αθήνα – Τι αναμένουν οι αγορές

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει σήμερα και αύριο στην Τράπεζα της Ελλάδος για πρώτη φορά μετά το 2008 και η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ έχει την ευκαιρία να πάρει μια γεύση από την Αθήνα και τους Ελληνες σε διαφορετικό κλίμα από αυτό που επικρατούσε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης χρέους.

Από τους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στη συνέχεια, η κ. Λαγκάρντ πέρασε το πρώτο βράδυ της στην Αθήνα προχθές με χαλαρό περίπατο στο κέντρο της πόλης. Μαζί με λίγους στενούς συνεργάτες της απόλαυσε ελληνικούς μεζέδες στη Μητροπόλεως, στον «Τζίτζικα και Μέρμηγκα». Μάλιστα, κάποιοι περαστικοί, Ελληνες και τουρίστες, την αναγνώρισαν και τη χαιρέτισαν θερμά. Η Γαλλίδα, που έγινε διάσημη στην Ελλάδα την περασμένη δεκαετία μέσω της «λίστας Λαγκάρντ», δεν αρνήθηκε να βγάλει και σέλφι, όταν της το ζήτησαν. Τα μνημονιακά χρόνια γίνονται, σιγά σιγά, Ιστορία.

Σε θερμό κλίμα την υποδέχθηκε, βεβαίως, χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας, οικοδεσπότης της συνάντησης των κεντρικών τραπεζιτών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Την ξενάγησε στο κτίριο της τράπεζας, όπου συνεδρίασε λίγο αργότερα η 6μελής Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ, προκειμένου να προετοιμάσει τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Ακολούθησε, χθες το βράδυ, κοκτέιλ υποδοχής, εκτός τραπέζης. «Efcharistó Yannis Stournaras and @BankofGreece for the warm welcome to Athens!», τουιτάρισε λίγο αργότερα η κεντρική τραπεζίτης.

Η ευκαιρία της κυβέρνησης να μεταφέρει τα μηνύματά της στην επικεφαλής της ΕΚΤ θα είναι σήμερα το βράδυ. Στις 7 μ.μ. παραθέτει δείπνο ο κ. Στουρνάρας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία περιγράφοντας την εικόνα της ελληνικής οικονομίας σήμερα και τους στόχους της κυβέρνησης. Οπως σχολίαζαν κύκλοι του Μαξίμου, δεν δίνεται συχνά η δυνατότητα να επικοινωνήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός με τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης, που θα κάθονται σήμερα όλοι γύρω από το τραπέζι του κ. Στουρνάρα. Η συγκυρία μάλιστα προσφέρεται, καθώς η Ελλάδα μόλις εξασφάλισε την επενδυτική βαθμίδα από τη Standard & Poor’s.

Από την πλευρά της η κ. Λαγκάρντ είναι βέβαιο ότι θα θελήσει, επίσης, να περάσει τα μηνύματά της στην Ελλάδα μέσω του Τύπου, με την ευκαιρία της επίσκεψής της εδώ.

Μετά την αυριανή συνεδρίαση θα δοθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την οποία η κ. Λαγκάρντ αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος και ο κ. Στουρνάρας θα εξηγήσουν τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική, που θα έχει λάβει προηγουμένως το διοικητικό της συμβούλιο. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα, αλλά όλοι περιμένουν ένα σήμα για το διάστημα που θα διατηρηθούν αυτά στο σημερινό ύψος τους. Η κ. Λαγκάρντ πάντως διεμήνυσε, σύμφωνα με το Bloomberg, προχθές ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού εξελίσσεται καλά, αλλά ανησυχεί για τις δυσκολίες συμφωνίας σε ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει κανονικά στη Φρανκφούρτη, διά ζώσης ή εξ αποστάσεως, ενώ μία φορά τον χρόνο η συνεδρίαση φιλοξενείται από μια εθνική κεντρική τράπεζα. Αυτή τη φορά επελέγη η Αθήνα. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο συνεδριάσεις εδώ, το 2005 και το 2008.

Διαβάστε επίσης: 

Η Λαγκάρντ στην Αθήνα – Τι θα πει για πληθωρισμό, δημοσιονομικούς κανόνες

Στην Αθήνα η συνεδρίαση της ΕΚΤ – Η Christine Lagarde στην ΤτΕ

EKT: Πέντε βασικά ερωτήματα για τη συνεδρίαση της Πέμπτης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News