Business & Finance Δευτέρα 23/10/2023, 22:45
ΒUSINESS & FINANCE

EKT: Πέντε βασικά ερωτήματα για τη συνεδρίαση της Πέμπτης

EKT: Πέντε βασικά ερωτήματα για τη συνεδρίαση της Πέμπτης

Η ΕΚΤ έχει λόγους για να κάνει παύση των επιτοκιακών αυξήσεων στη συνεδρίαση της Πέμπτης, μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις. 

Ωστόσο, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ωθώντας σε άνοδο τις τιμές ενέργειας, αποτελεί ακόμη ένα «πονοκέφαλο» για την κεντρική τράπεζα, η οποία δεν έχει ακόμη ελέγξει τον πληθωρισμό. 

Αυτές είναι πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές:

1. Τι μπορούμε να περιμένουμε αυτή την εβδομάδα;

Η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει μία παύση και οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση των επιτοκίων. Δεν πρόκειται όμως να αποκλείσει νέα αύξηση. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα παραμείνει σταθερή στο δόγμα υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που έχει ωθήσει άλλωστε και τις ομολογιακές αποδόσεις στα ύψη. 

Επίσης, η ασθενέστερη οικονομία υποδηλώνει ότι η ανάγκη για περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής είναι περιορισμένη. Όσο για την προοπτική μείωσης των επιτοκίων, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί χρόνο, πιθανόν έως την επόμενη Άνοιξη, προτού βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί. 

Reuters Graphics Reuters Graphics
Reuters Graphics Reuters Graphics
Reuters Graphics
Reuters Graphics

3. Τί θα σημάνει μία νέα άνοδος των τιμών ενέργειας;

Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί 35% αυτό το μήνα, ενώ το πετρέλαιο έφθασε πάνω από τα 93 δολάρια το βαρέλι, απειλώντας να επαναφέρουν τον πλθωρισμό. 

Ως εισαγωγέας ενέργειας η Ευρώπη είναι περισσότερο ευάλωτη σε σχέση με τις ΗΠΑ μία νέα άνοδο του πληθωρισμού πυροδοτούμενη από τη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κρις Τζέφρι της Legal & General Investment Management. 

Προς το παρόν, θεωρεί ότι η Λαγκάρντ δεν θα θελήσει να ανοίξει τέτοιου είδους συζήτηση για τις τιμές ενέργειας έως ότου γίνει πιο ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσει η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και πόσο θα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών πετρελαίου.

Oil price moves, inflation outlook shifts
Oil price moves, inflation outlook shifts

4. Τί θα κάνει η ΕΚΤ εάν τα πράγματα επιδεινωθούν με την Ιταλία;

Όχι πολλά προς το παρόν. Οι προβλέψεις για τα υψηλότερα ελλείμματα έχουν ανεβάσει στα ύψη το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, διευρύνοντας το spread με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα στις 200 μονάδες βάσης, πυροδοτώντας φημολογίες ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να παρέμβει για να καθησυχάσει τις αγορές. 

Το Εργαλείο Προστασίας Μετάδοσης Κρίσης, που είναι ουσιαστικά πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να βοηθήσει τις υπερχρεωμένες χώρες και να εμποδίσει τη μετάσταση μίας κρίσης, δημιουργήθηκε πέρυσι. Ωστόσο, πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η ΕΚΤ δεν βιάζεται να παρέμβει. 

Reuters Graphics
Reuters Graphics

5. Ποια η εξέλιξη με τις πιο αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες;

Τα στοιχεία για τις χορηγήσεις τραπεζικών δανείων για το μήνα Σεπτέμβριο που δημοσιοποιούνται την Τετάρτη θα δώσουν μία πιο σαφή εικόνα. 

Η κυκλοφορία χρήματος στην Ευρωζώνη γνώρισε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία του ευρώ τον Αύγουστο, καθώς οι τράπεζες περιόρισαν το δανεισμό. 

Η ΕΚΤ θα παρακολουθήσει στενά τα στοιχεία αυτά αλλά και οιαδήποτε άλλη ένδειξη για πιο αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες. Η άνοδος του κόστους δανεισμού υποστηρίζει το σενάριο για παύση των επιτοκιακών αυξήσεων. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια

Δημοσκόπηση Reuters: Υψηλό το κόστος δανεισμού έως τον Ιούλιο

 
 
 
 
 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News