Business & Finance Πέμπτη 21/09/2023, 17:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Φτάσαμε στην κορύφωση των επιτοκίων

Στουρνάρας: Φτάσαμε στην κορύφωση των επιτοκίων

Η ΕΚΤ είναι πιθανότερο να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού στην επόμενη συνεδρίασή της, παρά να τα αυξήσει περαιτέρω, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Πρόκειται για τη σαφέστερη άποψη από μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ ότι το κόστος δανεισμού έχει φτάσει στην κορύφωσή του. Στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα και εφόσον ο πληθωρισμός επανέλθει πλησιέστερα στο επίπεδο-στόχο του 2%, σημαίνει πως η αύξηση του επιτοκίου αναφοράς την περασμένη εβδομάδα ήταν και το τέλος αυτού του πρωτοφανούς κύκλου σύσφιγξης.

Όπως έχει η κατάσταση, «υποθέτω ότι το επόμενό μας βήμα θα είναι μείωση του επιτοκίου δανεισμού», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα Boersen-Zeitung. «Πιστεύω ότι φτάσαμε στην κορύφωση», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ ανέβασε το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%, λέγοντας ότι στο επίπεδο αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στην επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Τις ημέρες που ακολούθησαν τη συνεδρίαση, αρκετοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Luis de Guindos, εξέφρασαν ελπίδες για τερματισμό του κύκλου σύσφιγξης.

Βασικό ερώτημα που απομένει είναι για πόσο καιρό θα παραμείνουν σε ιστορικό υψηλό τα επιτόκια δανεισμού. Τώρα, πάντως, οι traders ποντάρουν σε σταθερότητα μέχρι την άνοιξη, όσο η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται, χωρίς όμως να περιπέσει σε ύφεση.

«Μιλάμε για μερικούς μήνες», σχολίασε ο κ. Στουρνάρας. «Θα πρέπει να αποφασίσουμε πόσους ανάλογα με τα δεδομένα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ορισμένα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου λένε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς αν βρισκόμαστε στην κορύφωση, όπως ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Joachim Nagel. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη ελλοχεύει περισσότερους κινδύνους. 

«Για εμένα, το μεγαλύτερο ρίσκο αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε υπερβολικά πολλά», δήλωσε ο ίδιος. «Δεν θα έπρεπε και δεν χρειάζεται να σκοτώσουμε εντελώς την οικονομία. Ο πληθωρισμός θα πέσει σημαντικά τους επόμενους μήνες», τόνισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Makhlouf (EKT): Πιθανή νέα αύξηση επιτοκίων τον Οκτώβριο

Roubini: Ζητά υψηλότερα επιτόκια – Να ανέβει ο στόχος του πληθωρισμού στο 3-4%

Επιτόκια: Ομοιότητες και διαφορές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και της Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News