Business & Finance Τρίτη 19/09/2023, 17:31
BUSINESS & FINANCE

IIF: Συναγερμός για τα χρέη – Αυξήθηκαν κατά 100 τρισ. δολάρια σε μία δεκαετία

IIF: Συναγερμός για τα χρέη – Αυξήθηκαν κατά 100 τρισ. δολάρια σε μία δεκαετία

Κατά 10 τρισ. δολάρια αυξήθηκαν τα χρέη διεθνώς το πρώτο εξάμηνο του έτους, φτάνοντας στα επίπεδα-ρεκόρ των 307 τρισ. δολαρίων. Όπως σημειώνει το Global Debt Monitor του Institute of International Finance, τα επίπεδα των κρατικών χρεών βρίσκονται σε επίπεδα συναγερμού σε πολλές χώρες, ενώ το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό οικοδόμημα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένο για να διαχειριστεί τους σχετικούς κινδύνους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Dent Monitor, τα σημερινά επίπεδα-ρεκόρ του παγκοσμίου χρέους, στα 307 τρισ. δολάρια, είναι κατά 100 τρισ. δολάρια υψηλότερα σε σχέση με πριν από μία δεκαετία. 

Πάνω από το 80% της συσσώρευσης χρεών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023  οφείλεται στις ώριμες αγορές, με τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να εμφανίζουν μεγάλες αυξήσεις. Από τις αναδυόμενες αγορές, η αύξηση των χρεών είναι πιο έντονη σε Κίνα, Ινδία και Βραζιλία. 

IIF: Συναγερμός για τα χρέη – Αυξήθηκαν κατά 100 τρισ. δολάρια σε μία δεκαετία-1

Μάλιστα, έπειτα από επτά συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης, ο παγκόσμιος δείκτης χρέους/ΑΕΠ εισήλθε και πάλι σε άνοδο κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους και πλέον διαμορφώνεται στο 336%, από 334% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2022. 

Τα δύο προηγούμενα  χρόνια, η ξαφνική άνοδος του πληθωρισμού επέτρεψε σε πολλές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να μειώσουν την αξία των χρεών τους. Όμως, με τις πληθωριστικές πιέσεις να αποκλιμακώνονται, το IIF προβλέπει ότι ο δείκτης των χρεών θα ξεπεράσει το 337% έως τα τέλη του έτους. 

Τα στοιχεία του οργανισμού δείχνουν ότι η αύξηση των χρεών είναι πιο έντονη στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες, ενώ αντίθετα, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης οδήγησαν σε αξιοσημείωτη επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

IIF: Συναγερμός για τα χρέη – Αυξήθηκαν κατά 100 τρισ. δολάρια σε μία δεκαετία-2

Συνεπώς, τα δάνεια των καταναλωτών αναμένεται να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό διαχείρισιμα, εκτιμά το IIF. Στις ώριμες αγορές, τα χρέη των νοικοκυριών έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών. «Εάν οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχιστούν στις ώριμες αγορές, η καλή κατάσταση των οικονομικών των νοικοκυριών, ειδικά στις ΗΠΑ, θα λειτουργήσει σαν ‘μαξιλάρι’ έναντι των μελλοντικών περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων», σημειώνει η έκθεση. 

Οι ανησυχίες του IIF εστιάζουν κυρίως στα εσωτερικά χρέη των αναδυόμενων χωρών, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κρατικά χρέη σε αυτές τις αγορές (εξαιρουμένης της Κίνας) έχουν μπει και πάλι σε ανοδική τροχιά, φτάνοντας στο 57% του ΑΕΠ.  Στις διεθνείς αγορές,  οι χώρες που δανείστηκαν τα περισσότερα ήταν η Σαουδική Αραβία, η Πολωνία και η Τουρκία.  

Όμως, με δεδομένο ότι τα έξοδα για τόκους στα χρέη τοπικού νομίσματος αποτελούν το 80% των συνολικών ποσών που πληρώνουν οι κυβερνήσεις των αναδυόμενων χωρών για τόκους, τα εσωτερικά κρατικά χρέη βρίσκονται σε επίπεδα συναγερμού σε πολλές χώρες. Και σύμφωνα με το IIF, το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό οικοδόμημα δεν έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τα μη βιώσιμα εσωτερικά χρέη.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Αυξήσεις επιτοκίων: Έρχεται η ώρα του «λογαριασμού» – Φόβοι για κύμα χρεοκοπιών

DBRS: Κύμα χρεοκοπιών στην Ευρώπη – Καμπανάκι για την Ελλάδα

Το πρόβλημα της Ιρλανδίας: Η χώρα της κρίσης τώρα δεν ξέρει τι να κάνει τα χρήματά της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News