BUSINESS & FINANCE

UBS: Πώς η Ελλάδα μείωσε το χρέος της – 6 γραφήματα

UBS: Πώς η Ελλάδα μείωσε το χρέος της – 6 γραφήματα

Την Ελλάδα ξεχωρίζει η UBS ανάμεσα στις χώρες που έχουν επιτύχει τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους τους. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του οίκου δείχνουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες το τέταρτο τρίμηνο του 2022 στο 171% του ΑΕΠ και πλέον είναι κατά 9,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα αλλά και 38 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τα υψηλά του, που σημειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

UBS: Πώς η Ελλάδα μείωσε το χρέος της – 6 γραφήματα-1

Αντίστοιχα, η Πορτογαλία εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 (κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 114% του ΑΕΠ), με το χρέος της να έχει μειωθεί κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες από τα υψηλά του πρώτου τριμήνου του 2021. 

Συγκριτικά, το ιταλικό χρέος έπεσε στο 144,4% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και ενώ έχει μειωθεί κατά 14,5 ποσοστιαίες μονάδες από τα υψηλά του πρώτου τριμήνου του 2021, παραμένει 10 μονάδες υψηλότερα από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UBS, η Ελλάδα είναι η χώρα που εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση και στο χρέος των νοικοκυριών, καθώς αυτό μειώθηκε κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες, στο 45,2% του ΑΕΠ. 

UBS: Πώς η Ελλάδα μείωσε το χρέος της – 6 γραφήματα-2

Πώς μειώθηκαν τα χρέη 

Κοιτάζοντας τη δυναμική του χρέους ανά κλάδο σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η UBS διαπιστώνει ότι παρά τα υψηλότερα επιτόκια, οι δείκτες χρέους/ΑΕΠ συνέχισαν να μειώνονται, με κάποιες χώρες να καταφέρνουν να πέσουν κάτω από τα προ-πανδημίας επίπεδα. 

Η μείωση αυτή διευκολύνθηκε από την ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ και ενισχύθηκε από τον υψηλό πληθωρισμό. Στο μέλλον, η UBS εκτιμά ότι η θετική επίδραση του πληθωρισμού στους δείκτες των χρεών θα περιοριστεί. 

Έτσι, τα στοιχεία του ελβετικού οίκου δείχνουν ότι αφότου κορύφωσαν στο 418% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2021, τα συνολικά χρέη στην Ευρωζώνη περιορίστηκαν στο 360,5% έως το τέταρτο τρίμηνο του 2022, έχοντας μειωθεί κατά 18,7 ποσοστιαίες μονάδες από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα του 379,1% (τέταρτο τρίμηνο του 2019) και κατά 11,3 ποσοστιαίες μονάδες μόνο στο τέταρτο τρίμηνο του 2022. 

UBS: Πώς η Ελλάδα μείωσε το χρέος της – 6 γραφήματα-3

Στην Ελλάδα, το συνολικό χρέος (δημοσίου τομέα, νοικοκυριών, επιχειρήσεων και τραπεζών), διαμορφώνεται σήμερα στο 312,7% του ΑΕΠ, έχοντας κορυφώσει στο 389,5% το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

Διαβάστε επίσης: 

Οι οίκοι στρώνουν το χαλί για την επενδυτική βαθμίδα – Το κρίσιμο review της 9ης Ιουνίου

Μπορεί να συνεχιστεί το ράλι των ελληνικών ομολόγων; Citi και DZ Bank διαφωνούν

BNP Paribas: Η Ελλάδα δρέπει καρπούς – Πώς «γύρισαν» τα δημόσια οικονομικά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News