Business & Finance Δευτέρα 18/09/2023, 13:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Roubini: Ζητά υψηλότερα επιτόκια – Να ανέβει ο στόχος του πληθωρισμού στο 3-4%

Roubini: Ζητά υψηλότερα επιτόκια – Να ανέβει ο στόχος του πληθωρισμού στο 3-4%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να αποτρέψουν το κίνδυνο του «στασιμοπληθωρισμού», προειδοποίησε ο διακεκριμένος οικονομολόγος Nouriel Roubini.

Οι δομικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία – από τη δημογραφική γήρανση έως τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα- θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, πρόσθεσε. Ως αποτέλεσμα, προβλέπει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τον στόχο τους για τον πληθωρισμό από το 2% που είναι σήμερα σε 3% ή 4%.

«Από την πλευρά της προσφοράς αλλά και από την πλευρά της ζήτησης, υπάρχουν παράγοντες που υποδεικνύουν ότι ο στόχος του 2% είναι σε αυτή τη φάση αδύνατος. Και η νέα κανονικότητα μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 3% και 4% για τις ανεπτυγμένες οικονομίες σε βάθος χρόνου, φυσικά όχι εν μία νυκτί», πρόσθεσε.  

Γνωστός για τις απαισιόδοξες απόψεις του, ο Roubini δήλωσε ότι η πρόσφατη  άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική θα ήταν πρόωρη. Η ΕΚΤ και η BoE αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο δίλημμα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, επειδή οι τιμές στην Ευρώπη εξακολουθούν να αυξάνονται γρήγορα και η ανάπτυξη επιβραδύνεται, είπε.

Ωστόσο, παρότι υπέρμαχος περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων, ο Roubini επισημαίνει τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν. «Υπάρχουν κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής αστάθειας. Το είδατε αυτό που συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο και πριν από περίπου ένα χρόνο, είδατε αυτό που συνέβη την άνοιξη του τρέχοντος έτους με τις πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η πιθανότητα κάποιου βαθμού χρηματοπιστωτικής αστάθειας εξακολουθεί να υπάρχει».

Σε δίλημμα ΕΚΤ και BoE

Μάλιστα, σχετικά με τη Βρετανία, δήλωσε ότι η BoE «θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το 5,75%». Σημειωτόν ότι το βασικό επιτόκιο στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σήμερα στο 5,25% και αναμένεται περαιτέρω αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα. Οι δηλώσεις από τα λεγόμενα «περιστέρια» της Τράπεζας της Αγγλίας αποτελούν «πρόβλημα», δήλωσε ο Roubini.

«Μας λένε ότι δεν είναι σίγουροι αν πρέπει να συνεχιστούν οι επιτοκιακές αυξήσεις. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσαν να αλλάξουν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε πραγματικό στασιμοπληθωρισμό». Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ κυμαίνεται στο 6,8%, δηλαδή είναι τριπλάσιος του στόχου για πληθωρισμό 2%, ενώ οι  policymakers προσανατολίζονται πλέον περισσότερο στη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων για περισσότερο διάστημα αντί να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις, καθώς η ανάπτυξη υποχώρησε τον Ιούλιο και η ανεργία αυξάνεται. 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι επίσης πολύ πιο ψηλά από τον στόχο. «Τόσο η ΕΚΤ όσο και η BoE βρίσκονται σε πραγματικό δίλημμα. Από τη μία πλευρά, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα τους οδηγήσει στο να σταματήσουν στο ύψος των επιτοκίων που βρίσκονται τώρα. Από την άλλη, αν ο πληθωρισμός παραμείνει πολύ υψηλότερος από τον στόχο, μπορεί να προβούν σε νέες αυξήσεις».

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πιο ευνοϊκή θέση, καθώς τα «καλά νέα» δείχνουν ότι η οικονομία «δεν προσγειώνεται ανώμαλα», εκτίμησε ο Roubini. Ωστόσο, θεωρεί λάθος ότι οι αγορές ποντάρουν σε μειώσεις επιτοκίων στις αρχές του επόμενου χρόνου.  Αντιθέτως, ο Roubini δήλωσε ότι η Fed ίσως χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και οι πρώτες μειώσεις ίσως αρχίσουν «στα μέσα της χρονιάς».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Επιτόκια: Ομοιότητες και διαφορές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και της Fed

Γ. Στουρνάρας: Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να ρίξουν τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News