Business & Finance Σάββατο 9/03/2024, 13:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε βλέπουν μείωση των επιτοκίων οι κεντρικοί τραπεζίτες

Πότε βλέπουν μείωση των επιτοκίων οι κεντρικοί τραπεζίτες

Οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ βρίσκονται πιο κοντά στο να διακηρύξουν νίκη κατά της μεγαλύτερης ανόδου του πληθωρισμού εδώ και 30 χρόνια, με τα νέα στοιχεία να τους προσφέρουν την εμπιστοσύνη που χρειάζονται για να μειώσουν τα επιτόκια έως το καλοκαίρι. 

Την Παρασκευή, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, εδραιώνουν τις προσδοκίες των επενδυτών για επιτοκιακή μείωση έως τον Ιούνιο, την ώρα που και τα στοιχεία της Ευρωζώνης για μισθούς και εταιρικά κέρδη δείχνουν ότι οι αυξήσεις μετριάζονται. 

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε την Πέμπτη ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν βρίσκεται πολύ μακριά από το επίπεδο εμπιστοσύνης για να αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αντίστοιχα είπε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή της περιοριστικής πολιτικής, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί προς το στόχο του πληθωρισμού, «ακόμη και εάν δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί».

«Τους βρήκα πολύ dovish σε συντονισμό», αναφέρει ο Λούντοβιτς Σούμπραν, επικεφαλής οικονομολόγος της ασφαλιστικής Allianz, αναφερόμενους στους Πάουελ και Λαγκάρντ. «Το ερώτημα τώρα είναι εάν η Fed θα περιμένει να μειώσει τα επιτόκια έως το Σεπτέμβριο». Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 275.000 νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις αναλυτών, όμως οι μεγάλες υποβαθμίσεις των στοιχείων για τους δύο προηγούμενους μήνες ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει έως τον Ιούνιο. 

Οι αγορές προεξοφλούν τώρα έως τέσσερις επιτοκιακές μειώσεις των 25 μονάδων βάσης από την Φέντεραλ Ριζέρβ και την ΕΚΤ φέτος από τρεις που προέβλεπαν στις αρχές του μηνός. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να κάνει την πρώτη κίνηση μέσα στο καλοκαίρι, καθώς ο διοικητής της Άντριου Μπέιλι βλέπει ενθαρρυντικές ενδείξεις για τον πληθωρισμό. «Τώρα έχεις την ΕΚΤ να αφήνει ανοικτή την πόρτα ακόμη και για μείωση τον Απρίλιο», λέει ο Γουίλιαμ Βόγκχαν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Brandywine Global. «Πρόκειται για αισθητή αλλαγή τόνου από τα μηνύματα που είχαν δώσει οι κεντρικοί τραπεζίτες τον προηγούμενο μήνα», προσθέτει. 

Την Παρασκευή, τρεις αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν τις απόψεις τους. Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτες Βιλερουά ντε Γκαλό είπε ότι είναι πιθανή μία μείωση τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο. Ο Φινλανδός συνάδελφός του Όλι Ρεν ανέφερε ότι οι κίνδυνοι να κάνουμε μείωση υπερβολικά γρήγορα έχουν μειωθεί σημαντικά. Ακόμη και ο Αυστριακός, δηλωμένο «γεράκι», ο Ρόμπερτ Χόλζμαν, σημείωσε ότι η αλλαγή των επιτοκίων φαίνεται ότι έχει αρχίσει να προετοιμάζεται. 

«Αυτό που άλλαξε αυτή την εβδομάδα είναι ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες επανακτούν την εμπιστοσύνη της στα μοντέλα τους και στις προβλέψεις τους, κάτι που τους φέρνει πιο κοντά στην πρώτη μείωση», αναφέρει ο Φρεντερίκ Ντακροζέ, επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών της Pictet Wealth Management. 

Bέβαια δεν έχουν πεισθεί όλα τα γεράκια. Στις ΗΠΑ, ο Νιλ Κασκάρι, διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Μινεάπολις και ο Ραφαέλ Μπόστικ της Ατλάντα, θεωρούν ότι η δυναμική της αμερικανικής οικονομίας σημαίνει πως η Fed δεν χρειάζεται να κάνει μείωση, όπως πίστευαν το Δεκέμβριο, όταν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είχαν προβλέψει τρεις μειώσεις στη διάρκεια του έτους. Επίσης, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτες, Χοακίμ Νάγκελ, παραδέχθηκε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε μείωση των επιτοκίων πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού, όμως προειδοποίησε να μην υπάρξει υπερβολική ευφορία από τόσο νωρίς. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Σήμα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο – Αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

Αυξήσεις μισθών στα επίπεδα του 4% τα επόμενα χρόνια «βλέπει» η ΕΚΤ

Βιλερουά ντε Γκαλό: Επιμένει σε σταδιακή μείωση των επιτοκίων πριν είναι πολύ αργά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News