Business & Finance Παρασκευή 25/08/2023, 23:41
BUSINESS & FINANCE

Lagarde: Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο για πληθωρισμό 2%

Lagarde: Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο για πληθωρισμό 2%

Οι βαθιές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας, από τον αυξημένο προστατευτισμό έως την ενεργειακή μετάβαση, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αστάθεια στον πληθωρισμό και πιο επίμονες πιέσεις στις τιμές, δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.

Μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου έχει παλέψει με μια ιστορική άνοδο των τιμών τα τελευταία δύο χρόνια και οι πληθωριστικές πιέσεις αποδείχθηκαν πολύ πιο επίμονες από ό,τι είχε προβλέψει κανείς στην αρχή.

Περιγράφοντας αυτές τις νέες πραγματικότητες, η Lagarde δήλωσε ότι η αγορά εργασίας υφίσταται βαθιές αλλαγές, η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί νέες επενδυτικές ανάγκες, ενώ η εμβάθυνση του γεωπολιτικού χάσματος θα οδηγήσει σε προστατευτισμό και περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού.

H Lagarde σημείωσε ότι πρόκειται για μία εποχή αβεβαιότητας και δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι κεντρικές τράπεζες να παρέχουν μια άγκυρα για την οικονομία και να διασφαλίζουν τη σταθερότητα των τιμών σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές τους.

«Στο σημερινό περιβάλλον, αυτό σημαίνει -για την ΕΚΤ- τον καθορισμό των επιτοκίων σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Lagarde: Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο για πληθωρισμό 2%-1

«Το νέο περιβάλλον δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερα σοκ στις σχετικές τιμές απ’ ό,τι είδαμε πριν από την πανδημία», δήλωσε η Lagarde στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο που διοργάνωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Κάνσας Σίτι των ΗΠΑ στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ.

«Το αν όλες αυτές οι διάφορες αλλαγές θα αποδειχθούν μόνιμες δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο. Είναι όμως ήδη προφανές ότι, σε πολλές περιπτώσεις, τα αποτελέσματά τους ήταν πιο επίμονα από ό,τι αρχικά περιμέναμε».

Οι υψηλότερες επενδυτικές ανάγκες και οι μεγαλύτεροι περιορισμοί στην προσφορά είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ισχυρότερες πιέσεις στις τιμές και δεν θα είναι όλοι οι τομείς σε θέση να τις απορροφήσουν, προειδοποίησε.

Μια πρόσθετη επιπλοκή είναι ότι οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν πλέον μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη λόγω της στενότητας των αγορών εργασίας και οι επιχειρήσεις έχουν γίνει ταχύτερες στην προσαρμογή των τιμών τους, και τα δύο προσθέτουν πιέσεις στις τιμές.

Αν και οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμη προσωρινές, οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο ότι ορισμένες από αυτές θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, πρόσθεσε η Lagarde.

«Θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε η μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις σχετικές τιμές να μην παρεισφρήσει στον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό μέσω των μισθών που επανειλημμένα “κυνηγούν” τις τιμές», δήλωσε η Lagarde.

«Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τον πληθωρισμό πιο επίμονο, εάν οι αναμενόμενες αυξήσεις των μισθών ενσωματωθούν στη συνέχεια στις αποφάσεις τιμολόγησης των επιχειρήσεων, προκαλώντας αυτό που έχω αποκαλέσει “tit-for-tat” πληθωρισμό».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Με επιθετικό τόνο ο Powell από το Jackson Hole: O πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός

Wall Street: Με κέρδη μετά από μία ασταθή συνεδρίαση και παρά τις δηλώσεις Powell

Κορυφαίος οικονομολόγος προειδοποιεί: «Προ των πυλών» η ύφεση στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Roubini: Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας απειλεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News