Business & Finance Τετάρτη 16/08/2023, 21:12
BUSINESS & FINANCE

Διχασμένη η Fed για την ανάγκη περαιτέρω αυξήσεων στα επιτόκια – Ήπια η αντίδραση των αγορών

Διχασμένη η Fed για την ανάγκη περαιτέρω αυξήσεων στα επιτόκια – Ήπια η αντίδραση των αγορών

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve ήταν διχασμένοι ως προς την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στις 25-26 Ιουλίου, με ορισμένους συμμετέχοντες να αναφέρονται στους κινδύνους για την οικονομία από την υπερβολική αύξηση των επιτοκίων, ακόμη και όταν οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνέχισαν να δίνουν προτεραιότητα στη μάχη κατά του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

«Οι συμμετέχοντες παρέμειναν αποφασισμένοι στη δέσμευσή τους να μειώσουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%», ανέφεραν τα πρακτικά της συνεδρίασης κατά την οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς συμφώνησαν ομόφωνα να αυξήσουν το επιτόκιο αναφοράς μίας ημέρας στο εύρος 5,25%-5,50%. «Οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνέχισαν να βλέπουν σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, οι οποίοι θα μπορούσαν να απαιτήσουν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής».

Ωστόσο, οι επιφυλακτικές φωνές σχετικά με τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης νομισματικής σύσφιξης φάνηκε να διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στη συζήτηση κατά τη συνεδρίαση πολιτικής του περασμένου μήνα, μια ένδειξη ότι η διάχυση των απόψεων στη Fed έχει διευρυνθεί, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σταθμίζουν τα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός μειώνεται και κρίνουν την πιθανή ζημία στις θέσεις εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη εάν τα επιτόκια αυξηθούν περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Για παράδειγμα, δύο από τους συμμετέχοντες τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων αμετάβλητων τον Ιούλιο.

Η ομάδα «συζήτησε επίσης διάφορες εκτιμήσεις για τη διαχείριση του κινδύνου που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μελλοντικές αποφάσεις πολιτικής», αναφέρεται στα πρακτικά. Αν και η πλειοψηφία διατήρησε τον πληθωρισμό ως τον πρωταρχικό κίνδυνο, «ορισμένοι συμμετέχοντες σχολίασαν ότι, παρόλο που η οικονομική δραστηριότητα ήταν ανθεκτική και η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή, εξακολουθούσαν να υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα και ανοδικοί για το ποσοστό ανεργίας».

«Σε αυτές περιλαμβάνεται η πιθανότητα οι μακροοικονομικές επιπτώσεις της σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών από τις αρχές του περασμένου έτους να αποδειχθούν πιο σημαντικές από ό,τι αναμενόταν».

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τα πρακτικά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed συμφώνησαν ότι το επίπεδο αβεβαιότητας παραμένει υψηλό και ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα εξαρτηθούν από το σύνολο των στοιχείων που θα φθάσουν τους επόμενους μήνες για να βοηθήσουν να αποσαφηνιστεί ο βαθμός στον οποίο συνεχίζεται η διαδικασία αποπληθωρισμού -μια πιθανή ένδειξη μιας πιο υπομονετικής προσέγγισης για τυχόν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Επισημαίνεται ότι η συνεδρίαση του Ιουλίου πραγματοποιήθηκε πριν από τη δημοσίευση στοιχείων που έδειξαν ότι οι βασικές τιμές μειώθηκαν αυτό το καλοκαίρι παράλληλα με την υποχώρηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η αντίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν ήπια, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να μεταβάλλονται ελάχιστα και τις αμερικανικές μετοχές να διευρύνουν ελαφρώς τις προηγούμενες απώλειες.

Οι επενδυτές σε συμβόλαια που συνδέονται με το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στοιχηματίζουν σε μεγάλο βαθμό ότι η Fed δεν θα αυξήσει εκ νέου το επιτόκιο αναφοράς της κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης και από το πρωί της Τετάρτης είχαν τοποθετηθεί με 90% στην προοπτική ότι η κεντρική τράπεζα θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίαση της 19ης-20ης Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχήματα αυτά παρέμειναν αμετάβλητα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών.

Με μεικτά πρόσημα η αντίδραση στη Wall Street

Η Wall Street σημείωσε πτώση την Τετάρτη, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed, με τον S&P 500 να επεκτείνει τις απώλειες και να σημειώνει τελευταία πτώση 0,07% στις 4.434,69 μονάδες στις 21:40 ώρα Ελλάδας.

Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,36% στις 13.581,69 μονάδες, ενώ ο Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 0,06% στις 34.966,33 μονάδες.

«Είδαμε ένα απίστευτο ράλι μέχρι σήμερα. Αυτό πραγματικά διέψευσε όλες τις προσδοκίες για μια πτωτική αντίδραση σε μια ύφεση μέχρι στιγμής φέτος, ενώ έχουν αρχίσει να φαίνονται σημάδια εκτόνωσης», δήλωσε ο Mike Reynolds, αντιπρόεδρος επενδυτικής στρατηγικής της Glenmede.«Οι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν πιο νηφάλια τη μεγάλη εικόνα».

Οι τραπεζικές μετοχές διεύρυναν τις απώλειες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,7%. Η Bank of America υποχώρησε κατά 1,6%, οδηγώντας τις απώλειες μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών.

Οι εταιρείες λιανικής πήραν ώθηση από τα αισιόδοξα τριμηνιαία αποτελέσματα της Target. Οι μετοχές κέρδισαν 3,7% μετά την υπερκάλυψη των εκτιμήσεων για τα κέρδη δεύτερου τριμήνου της εταιρείας λιανικής πώλησης μεγάλων συσκευασιών, επισκιάζοντας τη μείωση των ετήσιων προβλέψεών της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News