Business & Finance Πέμπτη 23/03/2023, 12:33
BUSINESS & FINANCE

Ο δείκτης ύφεσης του Powell προμηνύει μειώσεις επιτοκίων

Η ύφεση είναι σίγουρη και το ίδιο ισχύει και για τις μειώσεις επιτοκίων φέτος, αναφέρει το Bloomberg βασιζόμενο στην αγορά ομολόγων

Ο δείκτης ύφεσης του Powell προμηνύει μειώσεις επιτοκίων

Η ύφεση είναι σίγουρη και το ίδιο ισχύει και για τις μειώσεις επιτοκίων φέτος. Αυτό είναι το μήνυμα από την αγορά ομολόγων, την οποία ο ίδιος ο Jerome Powell, επικεφαλής της Fed, χαρακτήρισε πριν ένα χρόνο σαν τον καλύτερο οδηγό για πρόβλεψη των οικονομικών προβλημάτων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πορεία της απόδοση του τρίμηνου γραμματίου σε 18 μήνες υπό το τρέχον επιτόκιο βρίσκεται στο χαμηλό σημείο στο οποίο είχε βρεθεί τον Ιανουάριο του 2001 – περίπου δυο μήνες πριν η οικονομία των ΗΠΑ περάσει στην ύφεση.

Ο δείκτης ύφεσης του Powell προμηνύει μειώσεις επιτοκίων-1

«Yπάρχει μια πραγματικά καλή έρευνα από το προσωπικό της Fed που προτρέπει να εξετάσουμε τους πρώτους 18 μήνες της καμπύλης αποδόσεων. Αυτή η μέτρηση επεξηγεί 100% την καμπύλη απόδοσης. Είναι λογικό. Διότι αν είναι ανεστραμμένο, αυτό σημαίνει ότι η οικονομία είναι αδύναμη», είχε δηλώσει ο Powell τον Μάρτιο του 2022.

Μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, οι traders στοιχηματίζουν πλέον ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αναστρέψι σήμερα την πορεία της και θα αρχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων. Είναι σίγουροι ότι η αρχή θα γίνει τον Ιούλιο με μια περικοπή του επιτοκίου κατά τουλάχιστον 0,25%, όση ήταν η χθεσινή αύξηση, σύμφωνα με τα swaps που είναι συνδεδεμένα με τη διαμόρφωση νομισματικής πολιτικής.

Η εκτίμηση της αγοράς έρχεται σε αντίθεση με το guidance της Fed που περιμένει τουλάχιστον άλλη μία αύξηση επιτοκίων και με τα σχόλια του Πάουελ ότι δεν αναμένει καμία μείωση στο κόστος δανεισμού φέτος.

«Καθώς συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση το 4ο τρίμηνο, διατηρούμε την έκκλησή μας ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα ξεκινήσουν στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», δηλώνει αναλυτής της TD Securities.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πάουελ: Η τραπεζική κρίση ισοδυναμεί με αύξηση των επιτοκίων

Fed: Προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News