Business & Finance Τετάρτη 26/07/2023, 21:00
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: Νέα επιτοκιακή αύξηση 25 μβ – Αφήνει ανοικτή την πόρτα για νέα σύσφιγξη

Fed: Νέα επιτοκιακή αύξηση 25 μβ – Αφήνει ανοικτή την πόρτα για νέα σύσφιγξη

H Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως είχε ήδη προεξοφληθεί από την αγορά, επικαλούμενη τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, στην πιο σφιχτή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εδώ και 16 έτη, από το 2001. 

Η επιτοκιακή αύξηση, η 11η στη σειρά στη διάρκεια των τελευταίων 12 συνεδριάσεων, ανεβάζει τώρα το βασικό επιτόκιο στο 5,25% έως 5,50% με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αφήνει ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. 

«Η αρμόδια για τη νομισματική πολιτική επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί τις περαιτέρω πληροφορίες και τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής», αναφέρεται στο ανοικοινωθέν, το οποίο χρησιμοποιεί σε γενικές γραμμές την ίδια λεκτική με αυτή του Ιουνίου με την κεντρική τράπεζα να αφήνει ανοικτές τις επιλογές αναζητώντας ποιό είναι το σωστό σημείο για να τερματίσει το σημερινό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Η λεκτική της σημαίνει ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ αφήνει ανοικτές όλες τις επιλογές της, είτε να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, είτε να κάνει μία παύση, ανάλογα με τα επικείμενα μακροοικονομικά στοιχεία. 

Όπως είχε σηματοδοτήσει τον Ιούνιο, η Fed θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα μακροοικονομικά στοιχεία και να μελετά τον αντίκτυπο των επιτοκιακών της αυξήσεων στην οικονομία προκειμένου να καθορίσει το εύρος της νομισματικής σύσφιγξης που είναι απαραίτητο για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. 

Παρότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου στις ΗΠΑ ήταν χαμηλότερα απ΄ό,τι αναμενόταν, οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής εμφανίστηκαν απρόθυμοι να αλλάξουν την επιθετική στάση τους έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού. 

Οι βασικές παράμετροι του πληθωρισμού παραμένουν υπερδιπλάσιοι του στόχου της Fed και η οικονομία, με βάση διάφορους δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού ανεργίας στο 3,6%, συνεχίζει να παρουσιάσει σημάδια ανθεκτικότητας παρά την ραγδαία έως σήμερα αύξηση των επιτοκίων. 

Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, εκτιμά η Fed, ενώ για την οικονομία σημείωσε ότι εξακολουθεί να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό, σε μία ελαφρώς καλύτερη εκτίμηση από αυτή που είχε δώσει στη συνεδρίαση του Ιουνίου, όταν είχε χρησιμοποιήσει τον χαρακτηρισμό «ήπιo ρυθμό ανάπτυξη». Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ποσοστό 1,8%, σύμφωνα με οικονομολόγους του Reuters. 

Ωστόσο, δεδομένου ότι μεσολαβούν οκτώ εβδομάδες έως τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, μία περίοδο μεγαλύτερη του σύνηθες, μία συνεχιζόμενη βελτίωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να καταστήσει τη σημερινή επιτοκιακή αύξηση την τελευταία στο σημερινό κύκλο που άρχισε το Μάρτιο του 2022 με αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης, στην πιο επιθετική νομισματική σύσφιγξη από τη δεκαετία του 1980. 

Από τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής, ου 12 από τους 18 περιμένουν τουλάχιστον μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. 

 

   

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια

O λαβύρινθος του πληθωρισμού

Δεν «πείθει» το σχέδιο της ΕΚΤ – Οι οικονομολόγοι βλέπουν νωρίτερα μείωση των επιτοκίων

   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News