Business & Finance Δευτέρα 15/05/2023, 16:12
BUSINESS & FINANCE

Bostic (Fed): Αποκλείει μειώσεις επιτοκίων πριν το 2024

Ο πρόεδρος της Fed στην Ατλάντα προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν περαιτέρω αυξήσεις, εάν ο πληθωρισμός δεν αποκλιμακωθεί

Bostic (Fed): Αποκλείει μειώσεις επιτοκίων πριν το 2024

Ο πρόεδρος της Fed στην Ατλάντα, Raphael Bostic, διαψεύδει τις προσδοκίες όσων ποντάρουν σε μειώσεις επιτοκίων εντός της χρονιάς και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν περαιτέρω αυξήσεις εάν ο πληθωρισμός δεν αποκλιμακωθεί.

«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε για μειώσεις επιτοκίων μέχρι το 2024», δήλωσε ο Bostic τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στο CNBC. «Αν προσέξετε τις περισσότερες μετρήσεις του πληθωρισμού, εξακολουθούν να είναι δύο φορές πάνω από τον στόχο μας», πρόσθεσε.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις αρχες του μήνα με το εύρος των επιτοκίων να είναι πλέον στο 5% με 5.25%, ενώ παράλληλα έδωσε σήμα για ενδεχομενη παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις τον Ιούνιο.

Ο Bostic κατέστησε σαφές ότι επί του παρόντος τάσσεται υπέρ μιας στάσης αναμονής προκειμένου η Fed να παρατηρήσει τις επιπτώσεις της επιθετικής αύξησης επιτοκίων στην οικονομία με την οικονομία να αντιμετωπίζει αντιξοότητες από την αυστηρότερη πίστωση εν μέσω τραπεζικών αναταράξεων. Ωστόσο, θεωρεί ότι η επόμενη κίνηση είναι πιο πιθανό να είναι μια νέα αύξηση παρά μείωση, δεδομένων των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.

«Μεταξύ της αύξησης και της μείωσης, προτιμώ την αύξηση. Ο πληθωρισμός είναι επίμονα υψηλός και οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει εξαιρετικά ανθεκτική», είπε. «Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανοδική πίεση στις τιμές», πρόσθεσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στο 4,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Επιτόκια: Η Fed ίσως έκανε την τελευταία αύξηση – Η ΕΚΤ έχει λίγο δρόμο ακόμη

Fed: Δεν εξέπληξε την αγορά – Αύξησε τα επιτόκια 25 μβ και έδωσε σήμα για παύση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News