Business & Finance Δευτέρα 24/07/2023, 19:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια

ΔΝΤ: Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια

Περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής προτείνει το ΔΝΤ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενόψει της συνεδρίασης αυτής της εβδομάδας, από την οποία αναμένεται ευρέως νέα επιτοκιακή αύξηση 25 ποσοστιαίων μονάδων βάσης. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η κεντρική τράπεζα, ανεβάζοντας κι άλλο τα επιτόκια, είναι πιθανό να αλλάξει ταχύτερα και προς το καλύτερο το τοπίο στον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, από την έναρξη του κύκλου σύσφιγξης πριν από περίπου έναν χρόνο, το επιτόκιο καταθέσεων έχει αυξηθεί οκτώ φορές ή κατά 400 μονάδες βάσης συνολικά. Έτσι, οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό παρέμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. 

ΔΝΤ: Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια-1

Στην περίπτωση που η ΕΚΤ ανεβάσει περαιτέρω το επιτόκιο, ενδεχομένως πάνω από την κορύφωση του 3,75% στην οποία ποντάρουν οι αγορές, ίσως αποτρέψει την εδραίωση του υψηλού πληθωρισμού, σημειώνει το ΔΝΤ. Σημειώνει μάλιστα, ότι στο σενάριο αυτό, ο πληθωρισμός θα επιβραδυνόταν ταχύτερα προς τον στόχο του 2% και τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν επίσης ταχύτερα.

Εμμένει ο πληθωρισμός

Παρότι οι αρχικοί τριγμοί στις τιμές ενέργειας και τροφίμων που οδήγησαν στην εκτίναξη του πληθωρισμού αρχικά αποκλιμακώνονται, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ενδείξεις επιμονής εμφανίζονται και στον δομικό πληθωρισμό, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και του καπνού.

Μάλιστα, σημειώνει το ΔΝΤ, οι πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμα, λόγω της ανόδου των μισθών και της προσπάθειας διασφάλισης των κερδών από τις επιχειρήσεις. Σημειώνει επίσης ότι αναμένει επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχου του 2% μόνο μετά τα μέσα του 2025. 

Εάν όμως η ΕΚΤ κλίνει προς περαιτέρω σύσφιγξη, ενδεχομένως να αποτρέψει την εδραίωση του υψηλού πληθωρισμού. Βέβαια, σημειώνει το ΔΝΤ, η ΕΚΤ θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας και να είναι έτοιμη να προσαρμόσει την κατεύθυνσή της ανάλογα με τη ροή των δεδομένων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δεν «πείθει» το σχέδιο της ΕΚΤ – Οι οικονομολόγοι βλέπουν νωρίτερα μείωση των επιτοκίων

Αναδίπλωση από το «γεράκι» της ΕΚΤ: Η σύσφιγξη μπορεί να σταματήσει νωρίτερα

Luis de Guindos (ΕΚΤ): Οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News