Business & Finance Τρίτη 18/07/2023, 12:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδίπλωση από το «γεράκι» της ΕΚΤ: Η σύσφιγξη μπορεί να σταματήσει νωρίτερα

Βέβαιη η νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο, αλλά η περαιτέρω νέα σύσφιγξη μετά τον Ιούλιο είναι μόνο μια πιθανότητα, σύμφωνα με τον Knot

Αναδίπλωση από το «γεράκι» της ΕΚΤ: Η σύσφιγξη μπορεί να σταματήσει νωρίτερα

Κάθε άλλο παρά σίγουρη θεωρεί πλέον την περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τον Σεπτέμβριο, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Klaas Knot. Μετά την επιτοκιακή αύξηση την ερχόμενη εβδομάδα, την οποία θεωρεί σίγουρη, ο Knot άφησε να εννοηθεί ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν σύντομα να διακόψουν την άνευ προηγουμένου εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων.

«Θεωρώ αναγκαιότητα την αύξηση τον Ιούλιο, αλλά η νέα σύσφιγξη μετά τον Ιούλιο είναι μια πιθανότητα αλλά σε καμιά περίπτωση μια βεβαιότητα», δήλωσε το «γεράκι» της ΕΚΤ στην τηλεόραση του Bloomberg. «Από τον Ιούλιο και μετά νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τα οικονομικά δεδομένα σχετικά με τους κινδύνους γύρω από το βασικό μας σενάριο».
Μετά τα σχόλια αυτά, η προεξόφληση από την αγορά και τους αναλυτές δύο ακόμα επιτοκιακών αυξήσεων κατά 25 μονάδες βάσης, φέρνοντας το βασικό επιτόκιο στο 4%, φαντάζει πλέον υπερβολική. Τα κρατικά ομόλογα διεύρυναν τα κέρδη τους και μειώθηκαν τα στοιχήματα των traders για δεύτερη αύξηση επιτοκίων, στον απόηχο των δηλώσεων Knot. Συγκεκριμένα, η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων υποχώρησε έως και 7 μονάδες βάσης στο 2,41%, σε χαμηλό δύο εβδομάδων.

«Η αγορά ήταν απολύτως πεπεισμένη -από τον Ιούνιο και μετά- ότι το τελικό επιτόκιο θα φτάσει στο 4% και τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Theophile Legrand, στρατηγικός αναλυτής της Natixis. «Εάν τα γεράκια αρχίσουν να μιλούν για αβεβαιότητα, το τελικό επιτόκιο στο 3,75% είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα».

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική ενδέχεται να περιλαμβάνει περισσότερες ενδείξεις σχετικά με το που οδεύει το κόστος δανεισμού. Παρότι κάποια μέλη του ΔΣ έχουν δηλώσει ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις από το φθινόπωρο για να υποχωρήσουν οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, άλλοι ανησυχούν για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία μάχεται να διαφύγει την ύφεση. 

Στη ζώνη του ευρώ, ο γενικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αλλά ο δομικός πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος. Ο Knot δήλωσε ότι η τελευταία μέτρηση ενδέχτεται να αποκλιμακώνεται.
Πάντως, ο Knot χαρακτήρισε «αισιόδοξη» την άποψη ότι ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει στο στόχο του 2% το 2024 και όχι το 2025, όπως προβλέπει σήμερα η ΕΚΤ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ignazio Visco: Ο πληθωρισμός θα πέσει γρηγορότερα από ό,τι περιμένει η ΕΚΤ

Δημοσκόπηση Bloomberg: Στο 4% θα φτάσει το επιτόκιο της ΕΚΤ

Η δύσκολη απόφαση της ΕΚΤ – Δεν ξέρει αν πρέπει να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News