Business & Finance Δευτέρα 10/07/2023, 11:19
LOMBARDELLI (ΟΟΣΑ)

Η δύσκολη απόφαση της ΕΚΤ – Δεν ξέρει αν πρέπει να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια

Η δύσκολη απόφαση της ΕΚΤ – Δεν ξέρει αν πρέπει να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια

Μία ιδιαίτερα δύσκολη απόφαση έχει να πάρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: πότε πρέπει να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού; Η απόφαση αυτή είναι δύσκολη, καθώς δεν μπορεί κανείς να μετρήσει με ακρίβεια τον αντίκτυπο της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία.

Αυτό δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg η Clare Lombardelli, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η ίδια επεσήμανε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που συνέβησαν από την περίοδο του τελευταίου κύκλου αύξησης των επιτοκίων -όπως για παράδειγμα η αύξηση του ποσοστού των δανειοληπτών με δάνεια σταθερού επιτοκίου- «θολώνουν» το τοπίο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να αξιολογήσει εύκολα τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία. Έτσι, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν ξεκάθαρα δεδομένα.

«Η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι πολύ αβέβαιη», δήλωσε στο πλαίσιο της συνέντευξής της στο Bloomberg. «Είναι αρκετά δύσκολο να αξιολογήσει κανείς τον αντίκτυπο και το πότε θα γίνει η κορύφωση των αποτελεσμάτων», συμπλήρωσε.

Τις μεγαλύτερες προκλήσεις αντιμετωπίζει η Ευρώπη, τόνισε η Lombardelli, επικαλούμενη την αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη τιμών στο μπλοκ με την ταυτόχρονη «εμμονή» του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος αποκλείει τα τρόφιμα, την ενέργεια και άλλα προϊόντα με ευμετάβλητες τιμές.

Η συγκεκριμένη απόκλιση μάλιστα έχει διχάσει τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι έχουν δώσει σήμα για νέα αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου, αλλά έχουν αφήσει «στον αέρα» την απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί μετά το καλοκαίρι.

Οι περισσότεροι δείκτες τιμών «έχουν αρχίσει να δείχνουν κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos. Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας, Mario Centeno, δήλωσε χθες από την πλευρά του ότι ο δομικός πληθωρισμός «δεν μειώνεται τόσο γρήγορα όσο ο γενικός δείκτης τιμών, αλλά οφείλουμε επίσης να θυμόμαστε ότι όσο ανέβαιναν, ακολουθούσαν ακριβώς τα ίδια μοτίβα». Ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, επιμένει όμως ότι ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι σημείο έντονου προβληματισμού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δομικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Ιούνιο στο 5,4%, ενώ ο γενικός δείκτης τιμών επιβραδύνθηκε σημαντικά στο 5,5% από 6,1% τον Μάιο.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία πολύ δύσκολη πρόκληση στο πεδίο του πληθωρισμού», δήλωσε η Lombardelli, η οποία ήταν επικεφαλής οικονομολόγος στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών μέχρι που ανέλαβε τον νέο της ρόλο στον ΟΟΣΑ πριν από μερικούς μήνες. «Δεν είναι δημοφιλής η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, αλλά είναι απαραίτητη προκειμένου να εκτοπιστεί ο πληθωρισμός από το σύστημα, διότι προκαλεί σοβαρά πλήγματα και είναι δύσκολο για τον κόσμο να τον αντιμετωπίσει», σημείωσε η ίδια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γ. Στουρνάρας: Θα ήταν έκπληξη μια αύξηση επιτοκίων πέραν του Σεπτεμβρίου

Luis de Guindos (ΕΚΤ): Οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν

Τα επιτόκια ανεβαίνουν – Τότε γιατί δεν υποχωρεί ο πληθωρισμός;

Eurostat: Στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News