Business & Finance Πέμπτη 17/11/2022, 15:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι η επιβράδυνση των αυξήσεων επιτοκίων

ΕΚΤ: Στο τραπέζι η επιβράδυνση των αυξήσεων επιτοκίων

Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις κατά 75 μονάδες βάσης, ήταν κινήσεις δίχως προηγούμενο καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υιοθετηθεί τέτοιου εύρους σύσφιγξη της νομισματικής πολιτική

Ωστόσο, πλέον οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αρχίσει να συζητούν αν πρέπει να επιβραδύνουν τις επιτοκιακές αυξήσεις, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στους κύκλους της ΕΚΤ και γνώση επί των συζητήσεων, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg και μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας καθώς οι συζητήσεις του δ.σ. της ΕΚΤ διεξάγονται σε ιδιωτικό επίπεδο. Οι αξιωματούχοι εμφανίζονται σκεπτικοί με τις επιθετικές αυξήσεις και δεν αποκλείεται στην επόμενη συνεδρίαση στις 15 Δεκεμβρίου να ανακοινωθεί μια αύξηση της τάξεως των 50 μονάδων βάσεως.  

Αν δεν υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη από το μέτωπο του πληθωρισμού (τα σημερινά στοιχεία που έδειξαν ότι τον Οκτώβριο κατάγραψε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στο 10,6%) και με τα μηνύματα από τις ΗΠΑ να είναι αισιόδοξα καθώς οι τιμές καταναλωτή τον περασμένο μήνα επιβραδύνθηκαν, τότε η επιβράδυνση στην αύξηση των επιτοκίων φαντάζει ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο. 

Ανάμεσα στους λόγους που προκαλούν προβληματισμό στο δ.σ. της ΕΚΤ, είναι οι εντεινόμενοι κίνδυνοι για τον ερχομό ύφεσης, η πιθανότητα να εξασθενήσουν οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή και η προοπτική ότι μια αύξηση 50 μονάδων στο επιτόκιο καταθέσεων που βρίσκεται στο 2% θα το φέρει κοντά στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο που δεν τονώνει ούτε επιβαρύνει την οικονομία. 

Η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου θα συμπέσει με τη δημοσίευση των προκαταρκτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου στις 30 του ίδιου μήνα. Στη συνέχεια ακολουθεί η συνεδρίαση στις 15 Δεκεμβρίου όπου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για των αξιωματούχων της ΕΚΤ. Με τέσσερις εβδομάδες να απομένουν μέχρι την τελική απόφαση της ΕΚΤ για το έτος στις 15 Δεκεμβρίου, οι αξιωματούχοι έχουν ακόμη πολύ χρόνο για να αποφασίσουν. 

Οι θέσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής

Ποια είναι όμως επί του παρόντος η θέση των διαμορφωτών της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ; 

Ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν (από τα γεράκια της ΕΚΤ) δεν έχει κάνει αναφορές για το μέγεθος της επόμενης αύξησης, ούτε και ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ επίσης υπέρμαχος της επιθετικής νομισματικής πολιτικής. 

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Εσθονίας και της Λετονίας δύο χωρών που μαστίζονται από τον πληθωρισμό ο οποίος κινείται πέριξ του 20%, έχουν αναφέρει ως πιθανότητα είτε μια αύξηση 50 είτε 75 μονάδων βάσης, δίχως όμως να έχουν δείξει κάποια ξεκάθαρη προτίμηση. 

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, προέβλεψε χθες Τετάρτη ότι η αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα θα κινηθεί σε ένα εύρος ομαλοποίησης πλησίον του 2%, υποδεικνύοντας μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Τα επόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται στις 30 Νοεμβρίου θα επηρεάσουν τις όποιες αποφάσεις στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου την απόφαση του Δεκεμβρίου, ανέφερε στην τηλεόραση του Bloomberg ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, αρνούμενος εντούτοις να εκφέρει άποψη για το εύρος της επόμενης επιτοκιακής αύξησης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

EKT: Πληθαίνουν οι φωνές για μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις

Οι «χρησμοί» για τα επιτόκια: Τι λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες

Το επόμενο στοίχημα των επενδυτών: Για πόσο θα κυριαρχούν τα γεράκια σε ΕΚΤ και Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News