Business & Finance Πέμπτη 27/10/2022, 15:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT: Δεύτερη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. – Αλλαγές στα TLTROs

EKT: Δεύτερη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. – Αλλαγές στα TLTROs

Κατά 75 μονάδες βάσης όπως είχε προεξοφληθεί από χρηματαγορές και αναλυτές αύξησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη σημερινή της συνεδρίαση για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, προχωρώντας έτσι στη δεύτερη διαδοχική αύξηση τέτοιου εύρους. Παράλληλα οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κατάστησαν πιο αυστηρούς τους όρους για το συνολικό σχεδόν 1,5 τρισ. ευρώ στη φθηνή χρηματοδότηση που παρείχαν στις τράπεζες, προκειμένου να τις αποτρέψουν να αποκομίσουν εύκολα κέρδη από τη διαφορά των επιτοκίων. 

Τα επιτόκια

Πλέον μετά τη σημερινή αύξηση, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται από το 0,75% στο 1,50%, αυτό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 2% από 1,25%, ενώ το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης από το 1,50% καθορίσθηκε στο 2,25%. 

Για την ΕΚΤ η καταπολέμηση του διαρκώς αυξανόμενου πληθωρισμού (τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 9,9%) είναι μονόδρομος. Υπό το πλαίσιο αυτό η σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ. 

Ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων έχει ανοίξει στις 27 Ιουλίου όταν αυξήθηκαν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, μια αύξηση που σηματοδότησε το τέλος των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη μετά από οκτώ χρόνια.

Ακολούθησε πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες στις 14 Σεπτεμβρίου (ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αυξήσει τόσο πολύ τα επιτόκια σε μία συνεδρίαση -εξαίρεση ένα διάστημα 18 ημερών τον Ιανουάριο του 1999), για έρθει η σημερινή αύξηση επίσης κατά 75 μονάδες βάσης. Η ΕΚΤ ακολουθεί τα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και προχωράει έτσι σε επιθετικές αυξήσεις στην προσπάθειά της να ανακόψει τον πληθωρισμό ο οποίος φυσικά είναι πολύ υψηλότερα από τον στόχο της στο 2%.

Οι επανεπενδύσεις των ομολόγων

Αναφορικά με τις επανεπενδύσεις των ομολόγων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ), η ΕΚΤ παραμένει στον αρχικό της σχεδιασμό, προχωρώντας σε επανεπενδύσεις τουλάχιστον έως τα τέλη του 2024. 

TLTROs 

Ένα θέμα για το οποίο αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον ήταν για τις στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης TLTROs, τη φθηνή δηλαδή χρηματοδότηση (με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια) που παρείχε δηλαδή η ΕΚΤ προς τις τράπεζες προκειμένου να τη διοχετεύουν με τη μορφή δανείων στις οικονομίες. Η ανησυχία των αξιωματούχων της ΕΚΤ έγκειται στο αν οι τράπεζες επέστρεφαν τη χρηματοδότηση αυτή με τη μορφή αποθεματικών προκειμένου να αποκομίσουν κέρδη από τη διαφορά των επιτοκίων τώρα που βρίσκονται υψηλότερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «από τις 23 Νοεμβρίου 2022 έως την ημερομηνία λήξης ή την ημερομηνία πρόωρης αποπληρωμής κάθε αντίστοιχης εκκρεμούς πράξης TLTRO, το επιτόκιο των πράξεων TLTRO θα αναπροσαρμόζεται στο μέσο όρο των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ που ισχύουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το δ.σ. αποφάσισε επίσης να προσφέρει στις τράπεζες πρόσθετες προαιρετικές ημερομηνίες πρόωρης αποπληρωμής. Σε κάθε περίπτωση, το διοικητικό συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά τον τρόπο με τον οποίο οι στοχευμένες δανειοδοτικές πράξεις συμβάλλουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Τέλος, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί καλύτερα η αποζημίωση των ελάχιστων αποθεματικών που τηρούν τα πιστωτικά ιδρύματα με το Ευρωσύστημα με τις συνθήκες της αγοράς χρήματος, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να καθορίσει την αποζημίωση των ελάχιστων αποθεματικών με το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων της ΕΚΤ».

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Διπλασιάζει τα επιτόκια στα υψηλά δεκαετίας

ΕΚΤ: Πότε θα σταματήσουν οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων

ΕΚΤ: Στις «παρυφές» του 2008 – Ανάμεσα στις επιτοκιακές αυξήσεις και την ύφεση

EKT: Οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να συνεχιστούν και το 2023

ΕΚΤ: Αλλαγή κανόνων απειλεί τα κέρδη των τραπεζών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News