Business & Finance Δευτέρα 17/10/2022, 08:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT: Οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να συνεχιστούν και το 2023 

EKT: Οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να συνεχιστούν και το 2023 

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται και τον επόμενο χρόνο, ακόμη και όταν η Ευρωζώνη αναμένεται να βρίσκεται εν μέσω οικονομικής ύφεσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων. 

Αυτό πιστεύει ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, Μάρτιν Κάζακς, εκτιμώντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα επιμείνει παρά την υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης. Ο ίδιος υποστηρίζει την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης αυτό τον μήνα, αλλά και μια ακόμη αύξηση κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. 

«Βλέποντας της τάσεις αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω γιατί να σταματήσουμε μετά από αυτό», δήλωσε ο Κάζακς από τη Ουάσιγκτον. «Ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων μπορεί να επιβραδυνθεί κάπως πιστεύω πως πρέπει να ξεκινήσουμε να αξιοποιούμε περισσότερα εργαλεία για να δουλέψουμε πάνω σε όλη την καμπύλη των επιτοκίων». 

Καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται, μετά από μια δεκαετία στασιμότητας, κάποιοι αξιωματούχοι προτείνουν την επανεκτίμηση της κατάστασης όταν τα επιτόκια φτάσουν σε ένα «ουδέτερο» επίπεδο. Αυτό το επίπεδο, περίπου 1,5% με 2%, αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς και τα «γεράκια» της ΕΚΤ, όπως ο Κάζακς, έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν λόγω για την ανάγκη νέων κινήσεων. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου είπε την προηγούμενη εβδομάδα πως ένα επιτόκιο καταθέσεων της τάξης του 3% -από 0,75% που είναι σήμερα – δεν είναι κάτι εκτός πραγματικότητας, δεδομένων των εκτιμήσεων για την αύξηση των τιμών καταναλωτή που είναι ήδη πέντε φορές επάνω από τον στόχο του 2%.  Υπερ της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, αν και με πιο αργό ρυθμό, έχει ταχθεί και ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης. 

Παράλληλα, πολλά «γεράκια» κάνουν λόγο για περισσότερα μέτρα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, πέρα από την αύξηση των επιτοκίων. Σύντομα οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνεια που έλαβαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, γνωστά ως TLTROs, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα αποθεματικά περίπου 5 τρισ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει από τις επαναγορές ομολόγων που έκανε τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Κάζακς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε ακόμη: 

Πόσα θα χάσουν οι ελληνικές τράπεζες από τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την ρευστότητα

ΕΚΤ: Αλλαγή κανόνων απειλεί τα κέρδη των τραπεζών

DBRS για Ευρωζώνη: Καμπανάκι για απότομη επιβράδυνση και νέο κύμα κόκκινων δανείων

Τράπεζες: Απαντούν με αύξηση των σταθερών επιτοκίων και μείωση στα κυμαινόμενα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News