Business & Finance Τρίτη 19/07/2022, 19:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Αγώνας δρόμου για το εργαλείο, debate για τα επιτόκια

ΕΚΤ: Αγώνας δρόμου για το εργαλείο, debate για τα επιτόκια

Δύο μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ και ακόμη οι διαμορφωτές πολιτικής της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το νέο εργαλείο που έχει ως στόχο να συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων και των spreads στον ευρωπαϊκό Νότο. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επιδίδεται σε «αγώνα δρόμου», προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση για το νέο, ατελές μέχρι στιγμής, εργαλείο που αναμένεται να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με πηγές να αναφέρουν ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. 

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν αυτή τη στιγμή και το ενδεχόμενο μίας επιτοκιακής αύξησης των 50 μονάδων βάσης, ξεφεύγοντας από την αρχική καθοδήγηση που είχε δώσει η κεντρική τράπεζα στη συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Οι πηγές, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, σημειώνουν ότι η προοπτική της μεγαλύτερης αύξησης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διαπραγματεύσεις για το νέο εργαλείο, λαμβάνοντας υπόψη και την άρνηση του Βερολίνου να συναινέσει. 

Πέρα από τις ανησυχίες ότι μπορεί να προκύψουν νομικής φύσεως ζητήματα, παραμένουν ακόμη εκκρεμή αρκετά θέματα, μεταξύ των οποίων οι υποχρεώσεις που θα συνοδεύουν τις χώρες των οποίων τα ομόλογα θα αγοράζονται απο την ΕΚΤ, σύμφωνα με τις πηγές. Στους όρους πολύ πιθανόν να συμπεριλαμβάνεται η προϋπόθεση υγιών δημοσιονομικών και μεταρρυθμίσεων, με ορισμένους αξιωματούχους να επιμένουν σε ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ή και των δύο, προσθέτουν οι πηγές. 

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει, επικαλούμενος την υποχρέωση να μην γίνονται δημόσιες δηλώσεις πριν από τις συνεδριάσεις. Οι χρηματαγορές πάντως δίδουν μία πιθανότητα 40% για μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης. 

Η έλλειψη συμφωνίας για τον αποκαλούμενο Μηχανισμό Μετάδοσης Νομισματικής Πολιτικής, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται το νέο εργαλείο, καθιστά πολύ δύσκολη τη θέση της Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς μία αρνητική έκβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μακρά διαδικασία διαβουλεύσεων για την ολοκλήρωση της δημιουργίας ενός αξιόπιστου μέτρου στήριξης.

Ο βασικός κίνδυνος μίας τέτοιας έκβασης θα ήταν ένας ακόμη γύρος ρευστοποιήσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς θα δημιουργούσε πολλά ερωτήματα ως προς την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να προστατεύσει την ενότητα του ευρώ, το οποίο πρόσφατα διολίσθησε κάτω από το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου, σε χαμηλό 20 ετών. 

Η απουσία μίας ανακοίνωσης για το νέο εργαλείο στη συνεδρίαση του Ιουνίου, σε συνδυασμό με τη μεγάλη κλιμάκωση των αποδόσεων στην ευρωπεριφέρεια ανάγκασε την Λαγκάρντ να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση για να αποσπάσει από τους κεντρικούς τραπεζίτες τη δέσμευση ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα τέτοιο εργαλείο. 

Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, έχει ζητήσει αυστηρά όρια ως προϋπόθεση για να συναινέσει σε αυτή τη συμφωνία, εκδηλώνοντας ανησυχίες ότι οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ που θα εστιάζονται σε συγκεκριμένες χώρες θα μπορούσε να θεωρηθεί χρηματοδότηση κυβερνήσεων. 

Τον τελευταίο καιρό ωστόσο, κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ άφησαν να εννοηθεί ότι οι όροι με τους οποίους θα συνοδεύεται το νέο εργαλείο δεν θα είναι τόσο αυστηροί όσο αυτοί που υπήρχαν στο πρόγραμμα ΟΜΤ που είχε δημιουργήσει ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το 2012, που σημαίνει ότι δεν θα απαιτηθεί από τις χώρες που αιτούνται βοηθείας να ζητήσουν πακέτο διάσωσης. 

Ακόμη μία λεπτομέρεια που συζητιέται είναι πόσο καιρό θα μπορεί η ΕΚΤ να διακρατεί τα νέα ομόλογα που θα αγοράζει, σύμφωνα με πηγές. Ενώ τα προηγούμενα προγράμματα επιτρέπουν στην κεντρική τράπεζα να πωλεί ενεργητικό, εάν δεν το χρειάζεται πλέον, οι διαμορφωτές πολιτικής ποτέ δεν έκαναν κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής.

Πώς αντέδρασαν ομόλογα και ευρώ  

Oι ομολογιακές αποδόσεις στον “πυρήνα” του ευρώ εκτοξεύθηκαν στα ύψη, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού στις περισσότερες αγορές  να αυξηθεί περίπου κατά 10 μονάδες βάσης. Μάλιστα, στη γερμανική διετία εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο περίπου εβδομάδων, κοντά στο 0,66%. Σύμφωνα με αναλυτές, θα αποτελούσε έκπληξη εάν η ΕΚΤ προχωρούσε σε μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης, καθώς αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με την κατευθυντήρια γραμμή που είχε δώσει στη συνεδρίαση του Ιουνίου για μία αύξηση των 25 μονάδων βάσης. 

Οι κινήσεις στην ευρωπεριφέρεια ήταν πιο συγκρατημένες στην προσμονή του νέου εργαλείου εργαλείου της ΕΚΤ. Έτσι, το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία διαμορφώθηκε στο 3,42%, ελαφρώς υψηλότερα, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα με τα χθεσινά παρέμεινε και το ελληνικό. Στη 10ετία  η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,45% με το spread στις 325 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 2,67%. Χαρακτηριστικό ο υψηλός όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε στα 238 εκατ.ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, το ευρώ επιδόθηκε σε ράλι, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να φθάνει προς στιγμή το 1,0269, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Ιουνίου. 

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: «Κοιτάζει» (;) την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης 

Deutsche Welle: Εβδομάδα της αλήθειας για την ΕΚΤ

ΕΚΤ: Η αύξηση των επιτοκίων είναι -σχεδόν- εδώ – Τα πέντε ερωτήματα για μετά

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News