Business & Finance Πέμπτη 28/10/2021, 14:45
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Σταθερή η πολιτική της παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού

ΕΚΤ: Σταθερή η πολιτική της παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια του ευρώ αλλά και την ποσοτική χαλάρωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή της συνεδρίαση, όπως αναμενόταν. 

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Η ΕΚΤ επανέλαβε ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία PEPP θα «τρέξει» με  μετρίως χαμηλότερο ρυθμό και θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022, ενώ η κεντρική τράπεζα θα επανεπενδύει τα ομόλογα που λήγουν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023. 

Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Πλέον, οι επενδυτές θα εστιάσουν με προσοχή στα όσα θα πει κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ, και κυρίως θα ψάξουν για ενδείξεις ότι η άποψη της ΕΚΤ ως προς την προσωρινή φύση του πληθωρισμού έχει ενδεχομένως αλλάξει.  Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ισπανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν 30 ετών

Η οικονομία της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή πολλαπλά σοκ. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργούν ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα και οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ. Παρά τις αβεβαιότητες αυτές, η αγορά προεξοφλεί αυτή τη στιγμή την πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ έως τα τέλη του 2022. 

«Η αγορά θα περιμένει να ακούσει εάν η πρόεδρος Λαγκάρντ θα ισχυριστεί με τόση δύναμη όση χρησιμοποίησε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Λέιν, ότι το timing της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων δεν συνάδει με το νέο guidance», σημειώνει η Deutsche Bank.

Πραγματικά, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, έχει αμφισβητήσει το εάν τα επιτόκια θα αυξηθούν τον επόμενο χρόνο, με δεδομένο ότι η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει αυξήσεις επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. 

«Νομίζω είναι δύσκολο να συμβιβαστούν οι σημερινές απόψεις της αγοράς με το αρκετά ξεκάθαρο guidance μας», είπε ο Λέιν. 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη άγγιξε τα υψηλά 13 ετών τον Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τις υψηλότερες ενεργειακές τιμές, την αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων και το υψηλότερο κόστος στέγασης. 

Οι αναλυτές θα παρακολουθούν εάν υπάρχει κάποια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο βλέπει η ΕΚΤ τον πληθωρισμό. Μέχρι στιγμής, το αφήγημα θέλει την  αύξηση του πληθωρισμού να είναι προσωρινή. Η όποια ενδεχόμενη αλλαγή στην εκτίμηση αυτή θα ήταν ικανή να προκαλέσει σοβαρές κινήσεις στις αγορές. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News