Business & Finance Πέμπτη 21/10/2021, 15:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Νέα μείωση των επιτοκίων στο 16% – Βυθίζεται η λίρα 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί τον ίδιο εχθρό των επιτοκίων

Τουρκία: Νέα μείωση των επιτοκίων στο 16% – Βυθίζεται η λίρα 

Σε νέα μείωση των επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα της Τουρκίας, αφήνοντας γι άλλη μια φορά έκπληκτες τις αγορές και σε κατάσταση συναγερμού τους επενδυτές. 

Μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε κατά 200 μονάδες βάσης το βασικό της επιτόκιο, από το 18% στο 16%, μια μείωση που ήταν διπλάσια από αυτή που ανέμενε μια μικρή μερίδα αναλυτών. 

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η δεύτερη διαδοχική μείωση των επιτοκίων, μετά από αυτή στις 23 Σεπτεμβρίου από το 19% στο 18%.Με τον πληθωρισμό στη γείτονα τον Σεπτέμβριο να καταγράφει ποσοστό 19,58%, η κίνηση αυτή της Τράπεζας της Τουρκίας προκαλεί πολλά ερωτηματικά, κατά πόσο είναι δική της απόφαση ή πάρθηκε κατόπιν πιέσεων του Τούρκου προέδρου. 

Μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία να αγγίζει το 9,50, για να μαζέψει στη συνέχεια τις απώλειες και να κινείται πέριξ της ζώνης του 9,4250. 

Δείτε επίσης: Τουρκία: Ο Ερντογάν παρεμβαίνει ξανά και η λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί τον ίδιο εχθρό των επιτοκίων και έχει αντικαταστήσει τρεις κεντρικούς τραπεζίτες σε διάστημα 2,5 ετών, επειδή κατά τη γνώμη του δεν ασκούσαν την πρέπουσα νομισματική πολιτική. Άλλωστε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, απέπεμψε τρεις υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, δύο εκ των οποίων φέρεται να εναντιώνονταν στη μείωση των επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Σκέφτεται να «καρατομήσει» τον 4ο κεντρικό τραπεζίτη σε 2,5 χρόνια

Τα δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος ανέφεραν ότι και ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβσιόγλου βρίσκεται στη δυσμένεια του ηγέτη της γείτονος και πλέον οι αγορές και οι επενδυτές έχουν μείνει να αναρωτιούνται αν η νέα μείωση των επιτοκίων είναι απόφαση του διοικητής τη κεντρικής τράπεζας ή του Τούρκου προέδρου. 

Οι αναλυτές επανειλημμένως έχουν προειδοποιήσει ότι είναι ακόμη πρώιμο το στάδιο για να μειωθούν τα επιτόκια, πόσο μάλλον σε μια περίοδο κατά την οποία δειλά δειλά οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αυξάνουν τα επιτόκια, προκειμένου να συγκρατήσουν τις τιμές καταναλωτή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News