Business & Finance Παρασκευή 22/10/2021, 16:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι για το ρούβλι – Νέα αύξηση των επιτοκίων στη Ρωσία

Στις 325 μονάδες βάσης η συνολική αύξηση των επιτοκίων το 2021

Ράλι για το ρούβλι – Νέα αύξηση των επιτοκίων στη Ρωσία

Ράλι καταγράφει σήμερα η αξία του ρωσικού νομίσματος, μετά την απόφαση – έκπληξη της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου, υπό τον φόβο του πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε κατά 75 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, το οποίο πλέον διαμορφώνεται στο 7,5%. Επρόκειτο, μάλιστα, για την 6η διαδοχική αύξηση, παρότι οι επενδυτές περίμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητο.

Κινητήριο μοχλό για τη νέα άνοδο αποτέλεσαν οι αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος για τον Οκτώβριο του 2021 καθορίστηκε στο 7,8% σε ετήσιο επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Η οικονομία της επί Πούτιν σε 5 γραφήματα

Υπό αυτό το πλαίσιο, η κεντρική τράπεζα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υλοποίησης και νέων αυξήσεων στα επιτόκια, ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών.

Από τις αρχές του 2021, η σωρευτική άνοδος των επιτοκίων διαμορφώνεται σε 325 μονάδες βάσης, κάτι το οποίο αποσκοπεί στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων.

Την ίδια ώρα, η αναζωπύρωση της πανδημίας και η επαναφορά ενός μέρους των περιοριστικών μέτρων προκαλούν περαιτέρω ανησυχίες, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αποτυπωθούν και στον ρυθμό ανάκαμψης.

Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, έσπευσαν να χαιρετίσουν τη σημερινή απόφαση, με αποτέλεσμα το ρούβλι να ενισχύεται κατά 1,8% και να φθάνει στα 69,8 ανά δολάριο, σημειώνοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Μάιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News