Business & Finance Τετάρτη 29/09/2021, 15:00
ΑΓΟΡΕΣ

Το μοναδικό αναδυόμενο νόμισμα που «κερδίζει» το δολάριο

Χάρη στην ενεργειακή κρίση

Το μοναδικό αναδυόμενο νόμισμα που «κερδίζει» το δολάριο

Η προοπτική τερματισμού των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων της Federal Reserve έχει αναμφίβολα φέρει σε δύσκολη θέση τα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αμερικανικό δολάριο κινείται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών, καθώς «μετράμε» αντίστροφα για την έναρξη της σταδιακής απόσυρσης της φθηνής ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας. 

Αυτή η κατάσταση, με τη σειρά της, έχει βάλει «δύσκολα» στα αναδυόμενα νομίσματα, τα οποία είναι στο «κόκκινο». Μάλιστα, για τον μήνα Σεπτέμβριο, όλα αναμένεται να κλείσουν με απώλειες έναντι του δολαρίου. 

Εξαίρεση αποτελεί το νόμισμα της Ρωσίας, το ρούβλι, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά ανόδου της τάξης του 0,7%, κάτι το οποίο βέβαια αποδίδεται σε εγχώριους παράγοντες. 

Το μοναδικό αναδυόμενο νόμισμα που «κερδίζει» το δολάριο-1

Η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών έχει συμβάλλει στην σταθεροποίηση του νομίσματος, καθώς οι αναλυτές προεξοφλούν ότι τα κρατικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να αυξάνονται έως το τέλος του 2021. 

Μάλιστα, εφόσον δεν υπάρξουν νέες κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας, τότε το ρούβλι είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσει έτι περισσότερο την ανοδική πορεία του. 

Σήμερα, για παράδειγμα, το ρωσικό νόμισμα βρίσκεται στα 72,7 ανά δολάριο, σημειώνοντας κέρδη 1,7% από τις αρχές του 2021. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News