Business & Finance Κυριακή 2/05/2021, 17:49
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Περαιτέρω πτώση του δολαρίου βλέπουν αναλυτές

Περαιτέρω πτώση του δολαρίου βλέπουν αναλυτές

To αμερικανικό δολάριο γνώρισε τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο του 2020, καθώς η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών σε ολόκληρο τον κόσμο και η ισχυρή δέσμευση της Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα απομάκρυναν τους επενδυτές από το ασφαλές καταφύγιο του αμερικανικού νομίσματος. 

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 2,5% τον προηγούμενο μήνα, αφού σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η πτώση του Απριλίου είναι η μεγαλύτερη απο πέρυσι τον Ιούλιο, οπότε είχε διολισθήσει 4%, στη μεγαλύτερη τότε πτώση σε διάρκεια μεγαλύτερη της δεκαετίας. 

Ιστορικά, ο Απρίλιος σηματοδοτεί τον ασθενέστερο μήνα του έτους για το δείκτη του δολαρίου, καθότι υποχωρεί κατά μέσο όρο 0,96% το συγκεκριμένο μήνα τα τελευταία έξι έτη. Εφέτος, η πτώση αυτή ήταν η μεγαλύτερη για μήνα Απρίλιο από το 2015.

Καθώς δε, βελτιώνονται οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, αναλυτές εκτιμούν ότι το δολάριο θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο. Ο Ντέρεκ Χάλμπενι, επικεφαλής του τμήματος ερευνών για την Ευρώπη της MUFG, αποδίδει την εξασθένηση του δολαρίου σε ένα μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι επενδυτές επαναξιολόγησαν τις προοπτικές ανάπτυξης και σε άλλες χώρες πέραν των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η επιτάχυνση των εμβολιασμών στην Ευρώπη βελτίωσε τις προοπτικές για το ευρώ, το οποίο ενισχύθηκε περίπου 3% έναντι του δολαρίου τον Απρίλιο, με την ισοτιμία του στο 1,208.

Η Εστερ Ρέιτσελ, στρατηγική αναλύτρια της Commerzbank, θεωρεί ότι εν  μέρει σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις της Fed ότι θα κρατήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά για παρατεταμένη περίοδο. Η υποστηρικτική στάση της Fed οδήγησε και στη αποκλιμάκωση των αμερικανικών αποδόσεων τον Απρίλιο κοντά στο επίπεδο του 1,60 από 1,75% που είχαν ξεκινήσει το μήνα.  

Παρότι οι περισσότεροι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι το δολάριο θα υποχωρούσε σημαντικά το 2021, το αμερικανικό νόμισμα κατέγραψε εντυπωσιακό ράλι στο πρώτο τρίμηνο, καθώς η αμερικανική οικονομία είχε σαφές προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων οικονομιών, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η Fed θα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να ανταποκριθεί στους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και πληθωρισμού.

«Ωστόσο, ο πληθωρισμός δεν αυξήθηκε τόσο πολύ για να αναγκάσει τη Fed σε αύξηση των επιτοκίων και αυτό φάνηκε τον Απρίλιο, με τη διόρθωση του δολαρίου», επισημαίνει η Ρέιτσελ. Η ίδια και ο Χάλμπενι προβλέπουν ότι το δολάριο θα συνεχίσει την καθοδική του πορεία έως το τέλος του έτους. Η Ρέιτσελ θεωρεί ότι οι μακροπρόθεσμοι παράγοντες που κρατούν τον πληθωρισμό παραμένουν σταθεροί, μεταξύ των οποίων η ανεργία. 

Πηγή: Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News