Business & Finance Παρασκευή 5/03/2021, 10:51
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις δια χειρός Πάουελ στα κρατικά ομόλογα του ευρώ

Πιέσεις δια χειρός Πάουελ στα κρατικά ομόλογα του ευρώ

Οι δηλώσεις Πάουελ δεν προκάλεσαν αναταράξεις μόνο στην αμερικανική αγορά. Ενέτειναν τις πιέσεις και στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να ακολουθήσουν εκ νέου την ανιούσα. Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παρέμβει η Federal Reserve στην αγορά ομολόγων, καθώς δεν θεωρεί παράδοξη την αύξηση στο κόστος δανεισμού. 

Υπό τις συνθήκες αυτές οι αποδόσεις των ομολόγων των «μεγάλων» του  ευρώ κινούνται σήμερα 2 με 3 μονάδες βάσης υψηλότερα. Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού διαμορφώνεται στο -0,29%. Σε εβδομαδιαία βάση πάντως παρουσιάζει πτώση 4 μονάδων βάσης- τη μεγαλύτερη από τον Δεκέμβριο- η οποία και έρχεται ύστερα από τρεις διαδοχικές εβδομάδες αύξησης. Ανάλογη είναι η εικόνα για τα γαλλικά και τα ολλανδικά δεκαετή.

Στην ΗΔΑΤ η απόδοση του ελληνικού 10ετους διαμορφώνεται στο 0,97%. Εκείνη του αντίστοιχου ιταλικού είναι στο 0,750%. Σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα παραμένουν οι αποδόσεις της ισπανικής (0,395%) και της πορτογαλικής (0,292%) δεκαετίας. 

O Μίχαελ Λέστερ, αναλυτής της Commerzbank σχολίαζε στο reuters πως οι πιέσεις είναι εξαιρετικά ισχυρές για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ενώ στη ζώνη του ευρώ οι «αρκούδες» είναι πια λιγότερο επιθετικές. Τα βλέμματα βεβαίως παραμένουν στραμμένα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που μένει να φανεί εάν θα περάσει από τα λόγια στις πράξεις. 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News