Business & Finance Τετάρτη 24/03/2021, 16:21
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστροφή στα κέρδη η Wall Street μετά τις χθεσινές απώλειες 

Επιστροφή στα κέρδη η Wall Street μετά τις χθεσινές απώλειες 

Αναστροφή του χθεσινού αρνητικού κλίματος καταγράφεται στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, σε μια ημέρα στην οποία στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα βρεθεί η διάρκειας δύο ημερών κατάθεση στο Κογκρέσο της οικονομικής ηγεσίας των ΗΠΑ, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. 

Χθες κατά τη χθεσινή κατάθεση ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και η υπουργός Οικονομικών λίγο πολύ επιβεβαίωσαν αυτά που είναι ήδη γνωστά. 

Ο Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η Fed αναμένει ο πληθωρισμός να ανεβάσει ταχύτητα μέσα στο 2021, ωστόσο όπως επισήμανε η άποψη των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, είναι ότι δεν θα είναι υψηλός και επίμονος. 

Από τη μεριά της η Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν καταρτίζει σχέδια για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 21% στο 28%, κάτι το οποίο έχει αναπαραχθεί από τα μέσα ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό. Όπως υπογράμμισε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, η αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι αναγκαία, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα φιλόδοξα προγράμματα υποδομών τα οποία θα στοιχίσουν τρισ. δολαρίων. 

Πριν από λίγο είδαν το φως της δημοσιότητας τα προκαταρκτικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάρτιο. 

Ο Δείκτης Υπευθύνων Παραγγελιών ΡΜΙ της IHS Markit για τη μεταποίηση, βελτιώθηκε ελαφρώς από τις 58,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, στις 59 μονάδες. Ήπια βελτίωση σημείωσε και αντίστοιχος δείκτης ΡΜΙ για τις υπηρεσίες, ανερχόμενος στις 60 μονάδες, από 59,9 τον Φεβρουάριο, ωστόσο συνιστά το υψηλότερο επίπεδο για τον εν λόγω δείκτη από τον Ιούλιο του 2014. 

Παρά τη βελτίωση της δύο δεικτών ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Παραγγελιών ΡΜΙ της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 59,1 μονάδες από 59,5 τον Φεβρουάριο, καθώς οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις στις πρώτες ύλες, επέδρασαν στην παραγωγική δυναμικότητα των μεταποιητών. 

Άλλωστε οι ελλείψεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα ο δείκτης που μετράει τις τιμές που πληρώνουν οι μεταποιητές να εκτοξευθεί σε υψηλό δεκαετίας, καθώς όπως σημειώνει η Markit, οι αναταράξεις που παρατηρούνται στις αλυσίδες εφοδιασμού δεν έχουν καταγραφεί ποτές ξανά στα χρονικά. 

Ο Dow Jones έχει πάρει το προβάδισμα καταγράφοντας κέρδη σχεδόν 0,90%, ο S&P 500 κινείται υψηλότερα κατά 0,45%, με τον Nasdaq μετά το αρχικό θετικό ξεκίνημα να υποχωρεί 0,10%  και να προσπαθεί να περάσει ξανά σε θετικό έδαφος.

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News