Business & Finance Τετάρτη 24/02/2021, 17:14
ΑΓΟΡΕΣ

Έναρξη στη Wall Street εν μέσω πιέσεων για άλλη μια συνεδρίαση 

Έναρξη στη Wall Street εν μέσω πιέσεων για άλλη μια συνεδρίαση 

Ίδιο σκηνικό με αυτό που παρατηρείται στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, επικρατεί και σήμερα στη Wall Street, με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται πτωτικά, οδηγούμενοι από τις μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών. 

Ο τεχνολογικός κλάδος έχει βρεθεί στο επίκεντρο για τον λάθος λόγο αυτή την εβδομάδα, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώνεται ένα γενικευμένο sell-off στις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών, με αποτέλεσμα σε όλο τον κόσμο να είναι ο κλάδος με τις περισσότερες απώλειες.

Χθες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις πρώτες συναλλαγές ο τεχνολογικός Nasdaq άγγιξε το -4%, στη συνέχεια όμως με ένα εντυπωσιακό comeback, κατάφερε να περιορίσει τις απώλειές του μόλις στο 0,50%, επεκτείνοντας το αρνητικό του σερί στις έξι συναπτές συνεδριάσεις. 

Αντιθέτως οι Dow Jones και S&P 500 κατέγραψαν έστω και ισχνά κέρδη της τάξεως του 0,05% και 0,13% αντίστοιχα. 

Στο καλμάρισμα αυτό των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, σημαίνοντα ρόλο διαδραμάτισαν τα σχόλια του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο στο πλαίσιο της τακτικής εξαμηνιαίας ενημέρωσής του για την κατάσταση και τη μετέπειτα πορεία της αμερικανικής οικονομίας. 

Το τελευταίο διάστημα περισσότερο οι προσδοκίες παρά τα γεγονότα καθοδηγούν τις κινήσεις των επενδυτών. 
Η αναστροφή πορείας των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, έχοντας διευρυνθεί αισθητά από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι οι επενδυτές θα στραφούν στους κρατικούς τίτλους χρέους θέλοντας να εκμεταλλευθούν τις επί της παρούσης υψηλότερες αποδόσεις. 

Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων ευνοούν τις μετοχές που έχουν επιδοθεί σε διαστημικές τροχιές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως είναι αυτές των τεχνολογικών εταιρειών, από τις μεγαλύτερες ευνοημένες από το «μένουμε σπίτι», εξαιτίας του κορωνοϊού. 

Οι προσδοκίες επίσης για άνοδο του πληθωρισμού (για τον οποίο ο Πάουελ δήλωσε ότι απέχει αισθητά από τον στόχο της Fed), έχει συμβάλλει στο πρόσφατο κύμα ρευστοποιήσεων στο αμερικανικό χρηματιστήριο. 
Στο πρώιμο στάδιο της συνεδρίασης ο Dow Jones κινείται χαμηλότερα κατά 0,30%, ο S&P 500 κατά σχεδόν 0,50%, με τον Nasdaq να καταγράφει απώλειες περί του 1,20%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News