Business & Finance Τρίτη 23/03/2021, 19:47
ΗΠΑ

Πάουελ: Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί χωρίς να συνιστά κίνδυνο

Πάουελ: Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί χωρίς να συνιστά κίνδυνο

Tην πεποίθηση ότι οι τιμές θα αυξηθούν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς η πανδημία θα υποχωρεί και οι Αμερικάνοι θα μπορούν να βγαίνουν έξω και να αρχίσουν να ξοδεύουν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, υποβαθμίζοντας ωστόσο τις ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητο πληθωρισμό.

«Περιμένουμε ο πληθωρισμός να αυξηθεί κατά τη διάρκεια του έτους», δήλωσε ο Πάουελ μιλώντας στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, επικαλούμενος την αύξηση της ζήτησης, τις ελλείψεις στην αλυσίδα προσφοράς και κάνοντας σύγκριση με τις υπερβολικά εξασθενημένες πιέσεις των τιμών στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

«Αποψή μας είναι ότι ο πληθωρισμός δεν θα είναι ούτε υψηλός ούτε και επίμονος», προσέθεσε. 

Ο Πάουελ καταθέτει στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων μαζί με την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Κογκρέσου για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την πανδημία. Και οι δύο θα συνεχίσουν αύριο την κατάθεσή τους στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας. 

Η Τζάνετ Γέλεν, ερωτηθείσα εάν η αύξηση του εταιρικού φόρου ή άλλης φορολόγησης θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό ή καλό, απάντησε ότι το σχέδιο για τις υποδομές που προετοιμάζει η αμερικανική κυβέρνηση θα στοχεύσει σε δαπάνες τις οποίες χρειάζεται η αμερικανική οικονομία για να παραμείνει ανταγωνιστική και παραγωγική, όμως την ίδια στιγμή είαι απαραίτητη και η αύξηση των εσόδων για να αντισταθμιστεί το κόστος.

Η Γέλεν εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι οι Αμερικανοί θα εξέλθουν από την κρίση χωρίς να έχουν πειραχθεί τα θεμέλια της ζωής τους. Προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας και επιστροφή σε πλήρη απασχόληση το επόμενο έτος. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News